Η έξοδος στις αγορές έφερε προεκλογική ευφορία στην κυβέρνηση Σαμαρά αλλά δεν επηρεάζει την πραγματική οικονομία που συνεχίζει να βουλιάζει

"Όταν βγαίνεις στις αγορές επηρεάζεις το ΣΥΝΟΛΟ του χρέους, δηλαδή τα επόμενα 20 ή 30 χρόνια". Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης Σαμαρά που πανηγυρίζει για έναν απλούστατο λόγο. Αυξάνει θεαματικά τη γενική ευφορία, δίνει τη δυνατότητα στα συστημικά ΜΜΕ να θριαμβολογούν και μπαίνει στην προεκλογική περίοδο πάνοπλη ώστε να μην υποστεί ήττα, αλλά αντίθετα να διεκδικήσει ακόμα και... νίκη.

Η έξοδος στις αγορές για ένα μικρό ποσό ήτα μια εύκολη υπόθεση αφού έγινε με το αγγλικό δίκαιο, με υψηλό επιτόκιο και με την εγγύηση ουσιαστικά του ευρώ δηλαδή ο κάθε επενδυτής έχει κέρδη χωρίς το παραμικρό ρίσκο.

Την ίδια ώρα η πραγματική αγορά αποβουλιάζει με τους δείκτες να συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία. Η μείωση των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής είναι δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις. ΗΗ έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει τίποτε όσο η ελληνική οικονομία ασφυκτιά από εικονικούς - κλεπτοκρατικούς φόρους, διαφθορά και γραφειοκρατία.

Η κυβερνηση πάντως ήδη θριαμβολογεί υποστηρίζοντας ότι άρχισαν τα κέρδη. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων π.χ. μειώθηκε στο 5,9%, έχοντας φθάσει την Τετάρτη και στο 5,8%.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η ζήτηση για την ελληνική έκδοση υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ με τον αριθμό των εντολών αγορών να είναι μεγαλύτερος από 550, ενώ το επιτόκιο της έκδοσης (κουπόνι) θα είναι 4,75% και η απόδοση των ομολόγων 4,95%.
 

Η τελευταία προσπάθεια της Ελλάδας με τις αγορές ήταν μια παταγώδης αποτυχία. Τον Απρίλιο του 2010, για 20ετές ομόλογο, ζητήθηκαν 1 δισ. και η Ελλάδα πήρε μόνο 390 εκατ.  ευρώ.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης