Ελλάδα: Αύξηση εξαγωγών και μείωση εισαγωγών το 2012

αγρός

Στους αριθμούς η ελλάδα τα πάει καλύτερα όταν δεν αφορούν... ανθρώπους. Συγκεκριμένα στα 34,5% περιορίστηκε το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας, στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Το έλλειμμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος υποχώρησε στα 4,7 δισ. ευρώ έναντι 7,2 δισ. ευρώ πέρυσι. Στο διάστημα αυτό εφέτος παρατηρείται αύξηση των εξαγωγών κατά 7,2% και μείωση των εισαγωγών κατά 12%, ενώ οι εισπράξεις από τον τουρισμό ήταν μειωμένες κατά 15%. Συνολικά οι δανειακές ανάγκες της χώρας από το εξωτερικό μειώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2012 στα 3,7 δισ. ευρώ από 6,9 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Αρνητικά κινήθηκαν στο τρίμηνο οι άμεσες ξένες επενδύσεις καθώς καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 400 εκατ. ευρώ έναντι καθαρής εκροής 502 εκατ. ευρώ πέρυσι. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 37,0 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 6,1 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011) η οποία αντανακλά τη μείωση των ξένων επενδυτών σε ομόλογα κατά 25,2 δισ. ευρώ, καθώς και λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων των εγχώριων θεσμικών επενδυτών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού κατά 11,8 δισ. ευρώ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης