Διεθνείς επενδυτές βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα

Το περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού τραπεζικού κλάδου έχουν αρχίσει να αξιολογούν οι διεθνείς επενδυτές, μετά και τα ενθαρρυντικά νέα στο μέτωπο των εμβολίων, τα οποία φαίνεται πως επιταχύνουν την ανάκαμψη των οικονομιών γενικότερα. 

Αυτό ήταν το συμπέρασμα από το συνέδριο της UBS, το οποίο διεξήχθη διαδικτυακά (UBS Virtual Debt Capital Markets Day), όπου το ενδιαφέρον των funds για την Ελλάδα ήταν υψηλό, τόσο λόγω των εξελίξεων στις τράπεζες όσο και λόγω του νέου lockdown που επιβλήθηκε στη χώρα.

Οι θετικές εξελίξεις γύρω από τα όπλα αντιμετώπισης της πανδημίας αναμένεται να ωφελήσουν περισσότερο τους κλάδους και τις οικονομίες που χτυπήθηκαν πιο έντονα από το σοκ του κορωνοϊού, όπως η Ελλάδα. Αυτό έχει οδηγήσει τους επενδυτές στο να προσπαθήσουν να εκτιμήσουν εκ νέου το σημείο καμπής της ελληνικής οικονομίας, η οποία προ πανδημίας αναμενόταν να σημειώσει την ισχυρότερη ανάκαμψη στην Ευρώπη, και αυτό το «στοίχημα» έπαιξαν πολλοί επενδυτές το 2019, στέλνοντας το ελληνικό Χρηματιστήριο στις πρώτες θέσεις διεθνώς και εκτοξεύοντας τον τραπεζικό δείκτη κατά 100%.  

Ετσι πλέον, όπως φάνηκε και στο συνέδριο της UBS, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να βάζουν στην «εξίσωση» την πιθανότητα πιο ισχυρής και ταχύτερης ανάκυψης της οικονομίας, καθώς και τα λιγότερα ή καθόλου lockdowns το 2021.

Επίσης, στο συνέδριο της UBS έγινε σαφές πως τα ξένα funds έχουν αρχίσει και πάλι να κοιτούν τους τίτλους Tier 2 κάποιων τραπεζών, μετά και τη σημαντική ανάκαμψη που έχουν σημειώσει από τον περασμένο Μάρτιο, με τη βοήθεια και του εξαιρετικά ευνοϊκού περιβάλλοντος γύρω από τα ελληνικά ομόλογα, όπου η απόδοση του 10ετούς έχει υποχωρήσει στο 0,76% και σε ιστορικά χαμηλά. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ανησυχίες εκφράζονται από τους επενδυτές για εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς μετά και την απόφαση του SSM για τα CoCos.

Η Capital Economics σημείωσε πως οι χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, και οι κλάδοι που χτυπήθηκαν περισσότερο από τα lockdowns, όπως ο τουρισμός, θα είναι οι πλέον ωφελημένοι από το τέλος της πανδημίας.

Καταλυτική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζει και η Jefferies την ανάπτυξη ενός εμβολίου καθώς, όπως τονίζει, η Ελλάδα έχει πιθανώς το υψηλότερο περιθώριο να βγει ωφελημένη από μία τέτοια εξέλιξη, αλλά και από το εκ νέου άνοιγμα των ευρωπαϊκών οικονομιών. Γι’ αυτόν τον λόγο δηλώνει αισιόδοξη (bullish) τόσο για την οικονομία όσο και για τις ελληνικές μετοχές. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης