Ατονεί το ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ - Φόβοι για οριστικό λουκέτο - Μείζον πρόβλημα το περιβαλλοντικό

Παρά το γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ χαρακτηρίζεται από την αντιπολίτευση σαν μεγάλη ευκαιρία για τον ιδιωτικό τομέα - οπότε γιατί να πωληθεί;- η πραγματικότητα είναι ανησυχητική: Από τα έξι σχήματα που εμφανίστηκαν στον διαγωνισμό αποχώρησαν τα τρία και τώρα αποχωρεί ένα ακόμη.

Φαίνεται ξεκάθαρα λοιπόν ότι εξασθενεί συνεχώς το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ και αυτό αναγκάζει την κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό να προσπαθεί έντονα για την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων, όπως το εργασιακό και το περιβαλλοντικό.

Αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι είναι «τρία τα σχήματα που ενδιαφέρονται αυτή τη στιγμή για τη ΛΑΡΚΟ», στην πραγματικότητα φαίνεται να έχουν απομείνει δύο, εκ των οποίων το ένα ετοιμάζεται και αυτό να αποχωρήσει και δεύτερο αναμένει σημαντικές παρεμβάσεις στα κρίσιμα θέματα για να προχωρήσει.

Από πολλές πλευρές επιβεβαιώνεται η υπαναχώρηση από τον διαγωνισμό της Commodity and Mining Insight Ireland Limited (εξειδικευμένη εταιρεία παροχής συμβουλών και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, με εξειδίκευση στον τομέα των μετάλλων και ορυκτών), που σημαίνει ότι η έκβαση του διαγωνισμού θα κριθεί από το κατά πόσο θα παραμείνουν οι δύο ελληνικές εταιρείες, η Mytilineos και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που συμμετέχει σε κοινοπραξία με την AD Holdings AG, εταιρεία συμμετοχών με έδρα την Ελβετία.

Η Mytilineos, σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, δεν ενδιαφέρεται πλέον για τη ΛΑΡΚΟ, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί η οριστική επενδυτική απόφαση σχετικά με τη συνέχιση της συμμετοχής της στον διαγωνισμό.

«Δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι έχουμε την ορατότητα για να συμμετάσχουμε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, αν και το ενδιαφέρον μας για τη ΛΑΡΚΟ είναι πάγιο», δηλώνουν κύκλοι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και εστιάζουν στο ζήτημα του εργασιακού και του περιβαλλοντικού, για τα οποία πάντως αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τα διευθετήσει.

Και ενώ με τους εργαζόμενους θα βρεθούν οι σωστές λύσεις για όλες τις πλευρές, τα ζητήματα συμμόρφωσης των δραστηριοτήτων της ΛΑΡΚΟ με την περιβαλλοντική νομοθεσία δεν επιλύονται με τη διασφάλιση πενταετούς προσαρμογής. Αυτό υποστηρίζουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, που δεν επιθυμούν είτε να σπεύσουν τόσο σύντομα να τα επιλύσουν - με πολύ μεγάλο κόστος - είτε να έχουν αργότερα βαριά πρόστιμα.

Δηλαδή λένε ότι, το βάρος του κόστους προσαρμογής μεταφέρεται στον ιδιώτη, όπως και το βάρος από παραβάσεις που μπορεί να μην απασχόλησαν όσο η εταιρεία ήταν υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς μπορεί να εξελιχθούν σε μείζονα προβλήματα.

ΠΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΜΕΝΕΙ

Όλα αυτά εκδηλώνονται λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας δεσμευτικών προσφορών, που σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται μέσα στον Μάρτιο.

Εάν μέχρι τότε δεν δοθεί οριστική και βιώσιμη λύση στο εργασιακό και το περιβαλλοντικό, το ενδεχόμενο ο διαγωνισμός να καταστεί άγονος είναι μεγάλο και σύμφωνα με πληροφορίες προβληματίζει ήδη τα συναρμόδια υπουργεία, αφού κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε οριστικό λουκέτο. 

Σε μια προσπάθεια να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να ολοκληρωθεί με επιτυχία το εγχείρημα, οι συναρμόδιοι υπουργοί κοινοποίησαν στα συνδικάτα τις προηγούμενες ημέρες το σχέδιο απόλυσης των 1.080 εργαζομένων, ενώ το ΥΠΕΝ κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει τη νομιμοποίηση όλων των αυθαίρετων κτισμάτων της εταιρείας.

Σύμφωνα με την τροπολογία, για τα συγκεκριμένα αυθαίρετα δεν θα καταβάλλονται από τον επενδυτή παράβολα και πρόστιμα, ενώ δεν θα ισχύει η απαγόρευση για τις μισθώσεις και τις παραχωρήσεις. Για τις πρόχειρες και προσωρινές κατασκευές θα εφαρμόζεται η διαδικασία της οικειοθελούς κατεδάφισης ή απομάκρυνσης.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης