Αναληθή φορολογικά στοιχεία για να μπουν στην επιστρεπτέα

Αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσαν στην αίτηση χορήγησης που υπέβαλλαν στην ΑΑΔΕ για την 4η Επιστρεπτέα Προκαταβολή που θα μοιράσει ενδεχομένως πάνω από 2 δις ευρώ ΑΝΑΛΗΘΗ στοιχεία πτώσης τζίρου τα οποία αποδεικνύεται ότι τελικά έδειχναν μία εικόνα διαφορετική από αυτή που ισχύει με βάση τα πραγματικά στοιχεία.

Το κριτήριο για να λάβουν την επιδότηση/δάνειο οι εταιρείες που δεν βρίσκονται σε lockdown είναι πως έπρεπε να έχουν πτώση τζίρου τουλάχιστο κατά 20% τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, εν συγκρίσει με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (σ.σ. στους προηγούμενους γύρους η ελάχιστη μείωση ήταν 10%). 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εν λόγω εταιρείες είχαν τελικά μείωση τζίρου χαμηλότερη. Και δεν έπρεπε να λάβουν την Επιστρεπτέα.

Αν έχουν ήδη λάβει το ποσό, τότε αυτό θα αφαιρεθεί από τον επόμενο, 5ο, κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο (σ.σ. σε αυτή θα κρίνονται για την πτώση τζίρου το τελευταίο τετράμηνο του 2020). Αν δεν έχουν λάβει ακόμη το ποσό (αφού οι πληρωμές συνεχίζονται), τότε προφανώς αυτό δε θα καταβληθεί.

Ο εν λόγω έλεγχος έχει, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, και μία ειδική σημασία: να δοθεί το μήνυμα της ορθής αποτύπωσης των στοιχείων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ My Business Support που δέχεται τις αιτήσεις.

Η Επιστρεπτέα θεωρείται πλέον το βασικό εργαλείο στήριξης. Δεδομένου ότι δίνει άμεσα τη ρευστότητα και δεσμεύει τις ατομικές επιχειρήσεις και τις εταιρείες να μην απολύσουν το προσωπικό τους για συγκεκριμένους μήνες. Και έτσι για παράδειγμα μέσω της 4ης Επιστρεπτέας στηρίχτηκαν 400.000 θέσεις εργασίας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης