20.000 παιδιά έχουν μεταφερθεί παράνομα στη Ρωσία, λέει το Κίεβο

 Δραματικά είναι τα στοιχεία που δίνουν οι ουκρανικές αρχές στη δημοσιότητα, τα οποία αποδεικνύουν ότι 20.000 παιδιά έχουν μεταφερθεί παράνομα στην Ρωσία από την έναρξη του πολέμου. Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι πολλά παιδιά έχουν ήδη υιοθετηθεί από άλλες οικογένειες.

Την ώρα που το Κίεβο καταγγέλλει έγκλημα πολέμου, η Μόσχα το αρνείται και ισχυρίζεται ότι «προστατεύει τα παιδιά σε μία πολεμική ζώνη».

Χαρακτηριστική είναι η ιστορία ενός εφήβου, ο οποίος σήμερα έγινε 18 ετών. Ο νεαρός, είχε αρπαγεί από την κατεχόμενη Μαριούπολη και μεταφέρθηκε στην Ρωσία. Ωστόσο, μετά από πολλά εμπόδια κατάφερε να επιστρέψει.

Ο 18χρονος Μπόχνταν Γερμόχιν απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τον βοηθήσει να επιστρέψει στην Ουκρανία. Τον Μάρτιο, προσπάθησε να φύγει από την Ρωσία με προορισμό την Ουκρανία μέσω της Λευκορωσίας, αλλά εμποδίσθηκε και στάλθηκε πίσω στην Ρωσία.

Ο Μπόχνταν Γερμόχι, ορφανός από την Μαριούπολη, η οποία κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις κατά το πρώτο έτος του πολέμου, μεταφέρθηκε στην Ρωσία όπου και δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια στην περιοχή της Μόσχας.

Σήμερα, δημοσιογράφοι του Reuters στο Κορτελίζι, ουκρανικό χωριό στα σύνορα με τον Λευκορωσία, είδαν τον νεαρό Ουκρανό να μεταφέρεται από τα σύνορα με βαν. Ερωτηθείς αν είναι ευχαριστημένος που επέστρεψε στην Ουκρανία, απάντησε: «Ναι».

«Ήμασταν σε διαρκή επικοινωνία με τον Μπόχνταν και βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία με τον ξάδελφό του», δήλωσε ο Αντριι Γέρμακ, διευθυντής του γραφείου του προέδρου Ζελένσκι μέσω του Telegram.

Η Μάριαμ Λάμπερτ της ολλανδικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Orphans Feeding Foundation δήλωσε στο Reuters ότι συνεργάζονται με τον Ουκρανό συνήγορο του πολίτη και το γραφείο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την επιστροφή των παιδιών που έχουν αρπαγεί από την Ρωσία.

Η δικηγόρος του Μπόχνταν Γερμόχιν δήλωσε ότι ο νεαρός έλαβε κλήση να παρουσιαστεί σε κέντρο στράτευσης κοντά στην Μόσχα τον επόμενο μήνα και ειδοποιήθηκε ότι μπορεί να επιστρατευόταν στον ρωσικό στρατό.

Σε ανακοίνωσή της η Ρωσίδα επίτροπος για τα παιδιά Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα δηλώνει ότι εκλήθη να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της στρατιωτικής του κατάταξης και ότι «όλοι οι Ρώσοι πολίτες αυτής της ηλικίας δέχονται κλητεύσεις αυτού του είδους».

Η Λβόβα-Μπέλοβα δήλωσε ότι ο Μπόχνταν Γερμόχιν αναχώρησε με αεροπλάνο από την Ρωσία για το Μινσκ καθ' οδόν προς την Ουκρανία και ότι συνάντησε τον ξάδελφό του στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας. Παραδέχθηκε ότι ο νεαρός Ουκρανός ήθελε να επανενωθεί με τον συγγενή του.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε τον Μάρτιο ένταλμα σύλληψης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας εκείνον και την Λβόβα-Μπέλοβα για το έγκλημα πολέμου της αρπαγής παιδιών από την Ουκρανία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης