Χονγκ Κονγκ: Η αστυνομία απομακρύνει οδοφράγματα αλλά όχι τους διαδηλωτές

Ορισμένα από τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί σε κεντρικά σημεία του Χονγκ Κονγκ ξήλωσε η αστυνομία, χωρίς ωστόσο να απομακρύνει τους διαδηλωτές. Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ ξεκαθαρίζει στους διαδηλωτές πως το αίτημα για εκλογική αυτονομία από την Κίνα «δεν έχει καμία πιθανότητα» να ικανοποιηθεί.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ άρχισε νωρίς το πρωί της Δευτέρας να ξηλώνει τα οδοφράγματα τα οποία είχαν στήσει φοιτητές στο Admiralty. 

Οι συγκεντρωμένοι φαίνεται ότι αιφνιδιάστηκαν από την επιχείρηση της αστυνομίας, αλλά η ένταση που σημειώθηκε σε ένα από τα σημεία δεν πήρε μεγάλη έκταση. Ορισμένα οδοφράγματα απομακρύνθηκαν επίσης και το από το Μονγκ Κοκ.

Η αστυνομία ανέφερε πως στόχος της επιχείρησης δεν ήταν η διάλυση των συγκεντρώσεων, αλλά η διασφάλιση της ελεύθερης διέλευσης προς τα γραφεία των κυβερνητικών υπηρεσιών. 

«Δεν ήρθαμε για να καθαρίσουμε την περιοχή, θέλουμε μόνο να απομακρύνουμε μπλόκα που εμποδίζουν την κίνηση στο δρόμο» είπε αξιωματικός μιλώντας στους διαδηλωτές στο Admiralty.

Η κίνηση, που εκ των πραγμάτων θα δοκιμάσει την επιμονή των διαδηλωτών, συνοδεύεται με την άτεγκτη στάση της ηγεσίας απέναντι στο αίτημα για αλλαγή του εκλογικού πλαισίου που θα ισχύει από το 2017 και την «επίμονη νουθεσία» πως το Πεκίνο δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Οι διαδηλώσεις ζητούν από την κινεζική κυβέρνηση να επιτρέψει ελεύθερες υποψηφιότητες στις εκλογές για την ηγεσία του Χονγκ Κονγκ και να αποσύρει την απόφασή της που θα περιορίζει την υποψηφιότητα στην κάλπη μόνο σε λίγους υποψηφίους που θα έχουν την έγκριση κυβερνητικής επιτροπής.

Ο κυβερνήτης Λιουνγκ, μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη την Κυριακή, είπε πως η πιθανότητα να αντιστραφεί η απόφαση του Πεκίνου «είναι σχεδόν μηδενική».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης