Το ΔΝΤ ανησυχεί για την παγκόσμια κρίση

Ο πλανήτης Γη σε πολλαπλή κρίση διαρκείας. Mε εξαίρεση τις ΗΠΑ, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εξασθενεί. Παράλληλα, η επιδημία του Έμπολα αλλά και πολλές διεθνείς εστίες κρίσης επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή και στην Ασία μπορούν να προκαλέσουν αναταράξεις στις χρηματαγορές, με καταστροφικές συνέπειες στις τιμές των πρώτων υλών.

Επίσης ιδιαίτερη ανησυχία στο ΔΝΤ υπάρχει για τον  ρόλο των λεγόμενων «σκιωδών τραπεζών». Πρόκειται για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως επενδυτικά ή συνταξιοδοτικά ταμεία που ασχολούνται "θολά" με πολλές κοινές τραπεζικές δραστηριότητες, τα οποία ωστόσο δεν ελέγχονται τόσο αυστηρά όσο οι συμβατικές τράπεζες.

Τέλος φοβίζει και η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών στις βιομηχανικές χώρες. Την ώρα που οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, αρχίζουν να εγκαταλείπουν σταδιακά το τύπωμα χρήματος, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προετοιμάζει το έδαφος για την αγορά τιτλοποιημένων δανείων χαμηλής φερεγγυότητας από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης