Τα 500ευρα γίνονται "χρήμα-στρώμα" ή τα συγκεντρώνουν οι παράνομοι

Τα 500ευρα είναι χαρτονομίσματα που καταλήγουν εκτός αγοράς. Μια κατάργηση λοιπόν του 500ευρου, υποστηρίζει ο κ. Βαμβακίδης, γνωστός οικονομολόγος, θα... αποδυνάμωνε το ευρώ, δίνοντάς του μια οικονομική ώθηση και κάνοντάς το πιο ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα, μια τέτοια κίνηση θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να αιφνιδιάσει όλους όσοι «παρκάρουν» συχνά τον παράνομο πλούτο τους σε αυτά τα χαρτονομίσματα.

Και η Τράπεζα της Αμερικής εκτιμά ότι αυτό ακριβώς θα μπορούσε να δώσει τη λύση στην κρίση του ευρώ, αφού σύμφωνα με τον αναλυτή της BofA το μεγάλο σε αξία αυτό χαρτονόμισμα καταλήγει να είναι «χρήμα – στρώμα» («mattress money»): σπανίως βλέπει το φως της ημέρας (μόλις το ένα τρίτο από τα 500ευρα σε κυκλοφορία χρησιμοποιούνται σε συναλλαγές) ενώ χρησιμοποιείται για παράνομες δραστηριότητες ή ως εναλλακτικό όχημα αποθήκευσης μετρητών.

Πριν καιρό μάλιστα το Serious Organized Crime Agency στη Βρετανία είχε υποστηρίξει ότι το 90% των 500ευρων βρίσκεται στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης