Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Αίγυπτο- Δύο νεκροί, 16 τραυματίες

Επιβατικό τρένο εκτροχιάστηκε την Τρίτη στην πόλη Καλιούμπ, βόρεια του Καΐρου, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 16- έξι εκ των οπίων νοσηλεύονται σε «σταθερή κατάσταση»- ανακοίνωσαν οι αιγυπτιακές αρχές. Ήταν το τελευταίο από μια σειρά σιδηροδρομικών δυστυχημάτων στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Κατά την είσοδο του τρένου στον σταθμό Καλιούμπ, ο οδηγός παραβίασε τις μπάρες που ήταν κλειστές και το τρένο συνέχισε την πορεία του με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό της μηχανής του τρένου και του πρώτου βαγονιού, ανέφερε η Εθνική Αρχή των αιγυπτιακών σιδηροδρόμων.

Για τα αίτια της συντριβής οι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει έρευνα. Συγκεκριμένα, ο γενικός εισαγγελέας Χαμάντα Σάουι αποφάσισε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, «να συγκροτήσει ομάδα για να διερευνηθεί το δυστύχημα».

Τουλάχιστον 20 ασθενοφόρα εστάλησαν και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές.

Οι εκτροχιασμοί τρένων και τα ατυχήματα είναι συνηθισμένα στην Αίγυπτο, όπου το σιδηροδρομικό σύστημα έχει «βαρύ» ιστορικό κακοδιαχείρισης και ελλιπούς συντήρησης. Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού για τη βελτίωση των σιδηροδρόμων της.

Το 2018, ο πρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι είχε δηλώσει ότι θα χρειαστούν περίπου 250 δισ. αιγυπτιακές λίρες (8,13 δισ. δολάρια) για τη σωστή επισκευή του παραμελημένου σιδηροδρομικού δικτύου της βορειοαφρικανικής χώρας.

Το 2021, δύο τρένα συγκρούστηκαν στην πόλη Τάχτα της νότιας Αιγύπτου, σκοτώνοντας 32 άτομα. Αργότερα το ίδιο έτος, ένα τρένο εκτροχιάστηκε στην επαρχία Καλιουμπίγια, σκοτώνοντας 11 άτομα.

Το πλέον θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα της Αιγύπτου ήταν το 2002, όταν περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε τρένο που ταξίδευε από το Κάιρο στη νότια Αίγυπτο.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης