Σαουδική Αραβία: Τα κορίτσια είναι επιτρεπτό να παντρεύονται από την ηλικία των δέκα ετών

10χρονα κορίτσια στη Σαουδική Αραβία

Ο πανίσχυρος μεγάλος μουφτής της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι είναι επιτρεπτό τα κορίτσια να παντρεύονται από την ηλικία των δέκα ετών, ασκώντας κριτική σε όσους υποστηρίζουν ότι πρέπει να αυξηθεί το κατώτατο όριο ηλικίας γάμου.

Ο Σεΐχης Αμπντούλ Αζίζ αλ Σεΐχ είπε ότι ένα κορίτσι είναι έτοιμο να παντρευτεί ήδη από τα δέκα ή 12 χρόνια της ζωής του, σύμφωνα με το Ισλάμ, ενώ τόνισε ότι ο ισλαμικός νόμος δεν καταπιέζει τις γυναίκες. «Ολοι όσοι καλούν για αύξηση του ορίου ηλικίας για γάμο κάνουν μεγάλο λάθος» σχολίασε σε ομιλία του στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο του Ριάντ.

«Οι μητέρες μας και οι γιαγιάδες μας όταν παντρεύτηκαν ήταν δεν ήταν 12 ετών. Η καλή ανατροφή προετοιμάζει ένα κορίτσι προκειμένου να αναλάβει τα συζυγικά του καθήκοντα σε αυτή την ηλικία» προσέθεσε. Τα σχόλια του μουφτή ακολούθησαν την ερώτηση μίας γυναίκας από το ακροατήριο σχετικά με τον γάμο ανηλίκων κοριτσιών χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Η Εθνική Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σαουδική Αραβίας (NHRA) έχει επικρίνει την πρακτική αυτή στη χώρα, χαρακτηρίζοντάς την ως παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Τον περασμένο χρόνο, μία σχετική φάτουα, θρησκευτικό διάταγμα, που επέτρεπε σε κορίτσια να παντρεύονται από την ηλικία των εννέα χρόνων, απορρίφθηκε από το Ανώτατο Επιστημονικό Συμβούλιο του Μαρόκου. Το συμβούλιο απεφάνθη ότι του έλειπε η θρησκευτική εγκυρότητα καθώς βασιζόταν σε μία μόνο περίπτωση - τον γάμο του προφήτη Μωάμεθ με την Αΐσα μπιντ Αμπού Μπακρ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης