Επιστήμονες ανακοίνωσαν σήμερα πως βρήκαν περίπου πενήντα κομμάτια του μετεωρίτη κοντά στη λίμνη Τσέμπαρκουλ , ο οποίος εξερράγη πάνω από την πόλη Τσέλιαμπινσκ και το κρουστικό κύμα που δημιουργήθηκε προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων στα Ουράλια.
«Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής, τον Βίκτορ Γκροχόφσκι μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, ο μετεωρίτης αυτός ανήκει στην κατηγορία των χονδριτών--μετεωρίτες που αποτελούνται κυρίως από βράχους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση στην οποία προστίθεται πως τα θραύσματα περιέχουν 10% σίδηρο.
Ο συγκεκριμένος μετεωρίτης θα ονομαστεί «μετεωρίτης του Τσέρμπακουλ», διευκρινίζει το πανεπιστήμιο.Ο μετεωρίτης, το βάρος του οποίου υπολογίζεται από τους επιστήμονες σε περίπου 10 τόνους, διασπάστηκε πάνω από το Τσέλιαμπινσκ, μια βιομηχανική πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων.
Τα κομμάτια έπεσαν στη Γη με τη μορφή σφαιρών φωτιάς με καπνό και ακολούθησαν ισχυρές εκρήξεις και εκτυφλωτικές λάμψεις προκαλώντας πανικό στους κατοίκους και ζημιές σε πολλά κτίρια. Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι ελαφρά.
Δημοσίευμα του «Drudgereport», τα ρωσικά ραντάρ απέτυχαν να εντοπίσουν τον μετεωρίτη , μεγέθους 17 μέτρων και βάρους περίπου 10 τόνων που κτύπησε την Παρασκευή την Ρωσία, διότι- πολύ απλά- δεν ήταν προγραμματισμένα να ανιχνεύσουν αντικείμενα από το εξώτερο διάστημα.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις φωτογραφιών από δορυφόρους, ο μετεωρίτης δεν «αιχμαλωτίστηκε» από το μεγάλο όπλο των Ρώσων στο διάστημα, το ραντάρ «Pechora» - και βρισκόταν κάτω από τον ορίζοντα της Μόσχας, κατά συνέπεια ούτε το ραντάρ Don -2N μπορούσε να τον ανιχνεύσει.
Το μοναδικό ραντάρ που θα μπορούσε να τον είχε εντοπίσει ήταν ο Dnepr αλλά στόχος του συστήματος προειδοποίησής του- όπως και όλων των ρωσικών ραντάρ- ήταν οι βαλλιστικοί πύραυλοι και όχι οι μετεωρίτες.