Πώς κατέρρευσε παταγωδώς το σχέδιο Ερντογάν να επεκταθεί στην περιοχή του ο Νεοοθωμανισμός

Ερντογάν και Νταβούτογλου έχουν εκπονήσει σχέδιο που θα αναδείξει την Τουρκία σε μεγάλη περιφερειακή δύναμη. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό η κατάρρευση του κοσμικού, απολυταρχικού καθεστώτος Μουμπάρακ στην Αίγυπτο και η προσδοκώμενη ανατροπή του Ασαντ στη Συρία θα αναδείκνυαν σε κυρίαρχη δύναμη και στις δύο χώρες τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Οι αδελφοί μουσουλμάνοι είναι στενά συνδεδεμένοι με το κυβερνών ισλαμικό κόμμα της Τουρκίας, το οποίο, έχοντας ήδη αγκαλιάσει και την παλαιστινιακή Χαμάς, θα αποκτούσε ισχυρά ερείσματα για την προώθηση των νεοοθωμανικών συμφερόντων στην περιοχή.

Το σχέδιο Ερντογάν αποέτυχε παταγωδώς. Το πραξικόπημα του στρατηγού Σίσι στην Αίγυπτο διέλυσε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Στη Συρία ο Μπασάρ Ασαντ αντέχει και είναι βέβαιο ότι δεν θα πέσει.

Το χειρότερο : Το τελευταίο τρίμηνο, η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία και το Ιράκ έφερε στο εδώλιο του κατηγορουμένου την Τουρκία για τη βοήθεια που τόσο απλόχερα προσέφερε στους τζιχαντιστές, με ένα σοβαρό επακόλουθο που είναι η απειλή μιας γενικευμένης κουρδικής εξέγερσης που μπορεί να απορρυθμίσει το εσωτερικό της Τουρκίας.

Ήδη σε 22 τουρκικές πόλεις, από το Ντιγιάρμπακιρ και το Βαν μέχρι την Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, τείχαμε σκληρές συγκρούσεις δεκάδων νεκρούς, ύστερα από βιαιότατες οδομαχίες με ισλαμιστές. Οργισμένοι Κούρδοι γκρέμιζαν αγάλματα του Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν έθετε τελεσίγραφο για την επίλυση του Κουρδικού μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, απειλώντας με επιστροφή στον ένοπλο αγώνα.

ΤΟΥΡΚΙΑ : ΡΙΧΤΕ ΤΟΝ ΑΣΑΝΤ

Μπρος σε αυτή την φοβερή ανατροπή, η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να τα βάλει με τους τζιχαντιστές "αν οι ΗΠΑ ρίχουν τον Άσαντ". Μόνο που οι ΗΠΑ δεν θέλουν να επαναλάβουν το λάθος της Λιβύης όταν έριξαν τον Καντάφι και μετέτρεψαν την χώρα σε Σομαλία της Μεσογείου, με ισλαμιστές πολέμαρχους να ελέγχουν τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις, ενώ η κυβέρνηση στριμώχνεται σε ένα ξενοδοχείο στο Τομπρούκ, δίπλα στα σύνορα με την Αίγυπτο, για να μπορεί να... διαφύγει σε στιγμή ανάγκης.

Πηγή: 
http://molonoti.gr με πληροφορίες από την Καθημερινή

Δείτε επίσης