Ο Ναπολιτάνο ορίζει πρωθυπουργό

ιταλια, Ναπολιτανο, πρωθυπουργος,

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα επιχειρήσει αυτή την εβδομάδα να ξεκινήσει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης σε μία προσπάθεια να απεγκλωβίσει την Ιταλία από τον πολιτικό λαβύρινθο. Ο ιταλός Πρόεδρος, σύμφωνα με ορισμένα ιταλικά ΜΜΕ, αναμένεται να επιλέξει το νέο πρωθυπουργό μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.

Τα χέρια του Ναπολιτάνο ήταν «δεμένα» καθότι η θητεία του έληγε στις 15 Μαΐου και δεν είχε τη δυνατότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και την επιλογή εντολοδόχου πρωθυπουργού.

Με τα νέα δεδομένα, ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Ιταλίας -βάσει δημοσκοπήσεων-, αναμένεται ότι θα ορίσει μέχρι αύριο τον νέο πρωθυπουργό, και θα ζητήσει τη στήριξη από την Κεντροδεξιά, τη βαθύτατα διχασμένη Κεντροαριστερά και τη μετριοπαθή κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι.

Δύο μήνες μετά τις εκλογές, η χώρα παραμένει ακυβέρνητο καράβι και επειδή ο χρόνος στενεύει, ο 87χρονος πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας πατάει... γκάζι τις επόμενες ημέρες με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης (όσο βεβαίως του επιτρέπει η προχωρημένη ηλικία του).

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ο Ναπολιτάνο είναι πιθανό να προτείνει μία κυβέρνηση που πολλοί περίμεναν μετά τις εκλογές: μία δικομματική κυβέρνηση που θα στηρίζεται στις δύο βασικές δυνάμεις του κοινοβουλίου, την Κεντροαριστερά και την Κεντροδεξιά.

Τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του εντολοδόχου πρωθυπουργού είναι του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού, Τζουλιάνο Αμάτο, και του μεταβατικού -πλέον- επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα. Η υποψηφιότητα Αμάτο φέρεται να στηρίζεται από τους Κεντροαριστερούς, που έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον μεγάλο αντίπαλο του παραιτηθέντος Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, τον δήμαρχο Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης