Ο Μπερλουσκόνι είναι πάντα εδώ: Η πρόταση για διπλό νόμισμα

Ο Μπερλουσκόνι ταράζει και πάλι την πολιτική σκηνή στην Ευρωπη. Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων διευρύνθηκαν έναντι των γερμανικών (οι τιμές τους υποχώρησαν) μετά τις αναφορές του για παράλληλο νόμισμα εν όψει των εκλογών του 2018.

Ο κ. Μπερλουσκόνι ανέφερε ότι η πρόταση δύο νομισμάτων (ενός εθνικού για τις εσωτερικές συναλλαγές και ενός άλλου, κοινού, για τις διεθνείς συναλλαγές) αναφέρεται σε μια πραγματικότητα ουσιαστικά παρόμοια με εκείνη που υπήρχε τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, με τη λιρέτα και το ECU, για μερική επανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας του κράτους.

Πάντως η πρόταση γίνεται ενώ κυριαρχεί αισιοδοξία για το μέλλον της ευρωζώνης. Η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα σημειώνει σημαντική βελτίωση σε βασικές χώρες της ΕΕ, και ειδικά στη Γερμανία και στη Γαλλία.

Το μεγάλο ερώτημα για τους αναλυτές είναι ποια στάση θα υιοθετήσει τελικά το δίδυμο Μέρκελ - Μακρόν (ή «Merkcron») και το κατά πόσο μπορεί να πετύχει μια προσπάθεια ανανέωσης του ευρωπαϊκού οράματος μετά τις γερμανικές εκλογές.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης