Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για παραβίαση κανόνων εμπορίου

Σπάνιες γαίες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε σήμερα την Κίνα ότι παραβιάζει τους ισχύοντες κανόνες του διεθνούς εμπορίου, όταν επιβάλλει περιορισμούς στις εξαγωγές των «σπάνιων γαιών», που είναι απαραίτητες για την προηγμένη βιομηχανική τεχνολογία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε αυτές τις δηλώσεις του, λίγο αφότου έγινε γνωστό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) ότι ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία προσέφυγαν σε αυτόν κατά της Κίνας, ακριβώς γι' αυτό τον λόγο.

Το Πεκίνο είναι ο πρώτος παγκοσμίως παραγωγός σπάνιων γαιών, των 17 μετάλλων που είναι απαραίτητα για την κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας - από πυραύλους και κινητά τηλέφωνα, έως ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ανεμογεννήτριες.

Ο πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον προτιμά να διαπραγματεύεται άμεσα με τους εταίρους της, όπως η Κίνα, αλλά όταν κρίνεται απαραίτητο είναι έτοιμη να λαμβάνει σθεναρή δράση εναντίον «άδικων πρακτικών».

«Αν η Κίνα επέτρεπε στην εμπορική αγορά να λειτουργήσει ανεπηρέαστα, τότε δεν θα είχαμε αντίρρηση, όμως η πολιτική της προς το παρόν εμποδίζει κάτι τέτοιο, αντιβαίνοντας εμπορικούς κανόνες, τους οποίους η Κίνα έχει δεσμευθεί να τηρεί», επισήμανε εξάλλου ο πρόεδρος Ομπάμα.

Επίσης ο πρόεδρος Ομπάμα δεσμεύθηκε «να εξισορροπήσει το πεδίο δράσης» για τους αμερικανούς εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, όταν δασμοί και άλλες συναφείς εμπορικές πρακτικές δεν τους επιτρέπουν να είναι ανταγωνιστικοί διεθνώς.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης