ΟΗΕ προς Ταλιμπάν: Σταματήστε αμέσως τους δρακόντειους περιορισμούς των γυναικών

Να τερματίσουν “αμέσως” τους “δρακόντειους περιορισμούς” που επιβάλλουν στις γυναίκες στο Αφγανιστάν, “την πιο καταπιεστική χώρα” παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, ζήτησε από τους Ταλιμπάν ο ΟΗΕ, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

“Το Αφγανιστάν υπό τους Ταλιμπάν είναι η πιο καταπιεστική χωρα παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών”, κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της η Ρόζα Οτουνμπάγιεβα επικεφαλής της επιτροπής Αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (Manua).

“Ήταν σπαραξικάρδιο να βλέπουμε τις μεθοδικές, σκόπιμες και συστηματικές προσπάθειές τους να απομακρύνουν τις γυναίκες και τα κορίτσια του Αφγανιστάν από τη δημόσια σφαίρα”, συνέχισε.

Αφότου κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, τον Αύγουστο του 2022, οι Ταλιμπάν έχουν αυξήσει τους περιορισμούς εναντίον των γυναικών: μεταξύ άλλων τούς απαγορεύεται να φοιτούν στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πανεπιστήμιο, να εργάζονται και να κυκλοφορούν δημοσίως αν δεν είναι καλυμμένες ολόκληρες.

Εξάλλου δεν μπορούν να ταξιδεύουν αν δεν συνοδεύονται από έναν άνδρα συγγενή τους. Τον Νοέμβριο οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την είσοδο των γυναικών σε πάρκα, κήπους, δημόσια λουτρά και αθλητικά κέντρα.

“Το γεγονός ότι ο μισός πληθυσμός της χώρας είναι κλεισμένος σπίτι του την ώρα που (το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει) μία από τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές και οικονομικές κρίσεις παγκοσμίως είναι μια κολοσσιαία πράξη εθνικού αυτοακρωτηριασμού”, κατήγγειλε ο ΟΗΕ.

Περίπου 22,8 εκατ. Αφγανοί – περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της χώρας– είναι αντιμέτωποι με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και τρία εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν από υποσιτισμό.

Οι επιπτώσεις των μέτρων που έχουν λάβει οι Ταλιμπάν “δεν περιορίζονται στις γυναίκες και τα κορίτσια. Πλήττουν όλους τους Αφγανούς, με τις συνέπειές τους να είναι εμφανείς για πολλές γενιές”, επεσήμανε η Άλισον Νταβίντιαν ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν.

Περίπου 20 γυναίκες διαδήλωσαν σήμερα στην Καμπούλ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP. “Έχει έρθει η ώρα ο ΟΗΕ να λάβει αποφασιστικά και σοβαρά μέτρα για την τύχη του λαού”, δήλωσε μία από τις διαδηλώτριες σε μήνυμα που διάβασε.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το 2023 “11,6 εκατ. γυναίκες και κορίτσια στο Αφγανιστάν θα έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια”.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης