Μοναδική περίπτωση, ο 44χρονος που επέζησε 2 μήνες εγκλωβισμένος κάτω από το χιόνι

Εγκλωβισμένος στο χιόνι

Ως μοναδική περίπτωση που μπορεί να ρίξει φως στις δυνατότητες του ανθρώπινου οργανισμού, αντιμετωπίζεται η απίστευτη ιστορία του 44χρονου Πίτερ Σκάιλμπεργκ, που ανακαλύφθηκε μέσα στο θαμμένο κάτω από το χιόνι αυτοκίνητό του σε μονοπάτι μέσα σε δάσος, περίπου 1 χιλιόμετρο μακριά από την κοντινότερη οδική αρτηρία στα βόρεια της Σουηδίας.

Τα διεθνή μέσα μεταδίδουν διαφορετικά στοιχεία σε σχέση με το ποιος τον εντόπισε. Σύμφωνα με την εφημερίδα Vasterbotten Courier την οποία επικαλείται το BBC, τον 44χρονο βρήκαν άνθρωποι που έκαναν snowmobile, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, ένας αστυνομικός τον εντόπισε τυχαία, όταν του τράβηξε την προσοχή μια αντανάκλαση του φωτός στον καθρέφτη του αυτοκινήτου ο οποίος άρχισε να φαίνεται όταν έλιωσε το στρώμα χιονιού που είχε καλύψει το αμάξι. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αστυνομικός, πλησίασε και είδε ότι υπήρχε άνθρωπος εντός του οχήματος. Στην αρχή πίστεψε ότι είναι νεκρός, στην συνέχεια ωστόσο είδε ότι ανέπνεε.

Ο αποστεωμένος 44χρονος, που ήταν πολύ αδύναμος για να μιλήσει, ψέλλισε μόνο λίγες λέξεις και είπε ότι είχε παραμείνει στο αυτοκίνητο του από τις 19 του περασμένου Δεκεμβρίου. Απ' ότι φαίνεται παγιδεύτηκε στην μέση μιας σφοδρής χιονοθύελλας, έχασε τον προσανατολισμό του και εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό του, θαμμένος κάτω από τρία μέτρα χιόνι. Απ' ότι είπε κατόρθωσε να επιβιώσει τρεφόμενος με το λιωμένο χιόνι που εισχωρούσε στο αυτοκίνητο από μια χαραμάδα του παραθύρου.

Στο όχημα βρέθηκαν μερικά χάρτινα ποτηράκια που περιείχαν καφέ και κόκα-κόλα, χαρτιά από καραμέλες και ένα sleeping bag που προφανώς τον βοήθησαν να επιβιώσει, παρότι η θερμοκρασία το περασμένο διάστημα έπεσε ακόμη και στους –35 βαθμούς Κελσίου.

Ο λόγος που κανένας δεν δήλωσε την εξαφάνισή του, ώστε να συνδράμει στον έγκαιρο εντοπισμό του, είναι ότι ο Σκάιλμπεργκ είχε κόψει κάθε επαφή με την οικογένειά του εδώ και 25 χρόνια. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa. Παραδόξως δεν ανησύχησε ούτε μια γυναίκα στην οποία είχε τηλεφωνήσει στις 18 Δεκεμβρίου- δηλαδή μια ημέρα πριν την εξαφάνισή του- για να την ειδοποιήσει ότι θα την επισκεπτόταν κατά την διάρκεια των εορτών.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η απίστευτη ιστορία του 44χρονου- για την υγεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες- δεν κάνει απλώς το γύρο του κόσμου, αλλά έχει γίνει αφορμή και για επιστημονικές αναζητήσεις στην Σουηδία με θέμα την επιβίωση στις ακραίες συνθήκες του αρκτικού κλίματος.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο Umea University δήλωσαν ότι υπό κανονικές συνθήκες, ένας άνθρωπος επιβιώνει περί τις 4 βδομάδες χωρίς φαγητό. Ο δρ. Γιόχαν βον Σκριμπ υποστηρίζει ότι είναι δυνατό να επιβιώσει κάποιος για δυο μήνες, τρώγοντας χιόνι το οποίο περιέχει τα απαραίτητα συστατικά για να τραφεί ο ανθρώπινος οργανισμός. Άλλος όμως επιστήμονας, ο δρ. Ουλφ Σέγκερμπεργκ, πιστεύει ότι η επιβίωση του 44χρονου- αν και σπάνια- οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι ο οργανισμός του κατανάλωσε εντός δυο μηνών όλα τα αποθέματα λίπους.

Άλλος γιατρός θεωρεί ότι ο Σκάιλμπεργκ επιβίωσε πέφτοντας σε ένα είδος «χειμερίας νάρκης».
Όσο για το γεγονός ότι- ο τυχερός μέσα στην ατυχία του Σουηδός- κατάφερε να μην παγώσει από το κρύο, παρότι η θερμοκρασία στο εξωτερικό έπεσε στους –35 βαθμούς Κελσίου για ολόκληρες εβδομάδες, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό επετεύχθη όχι μόνο χάρη στο sleeping bag αλλά και στο γεγονός ότι το χιόνι που κάλυψε τελείως το αυτοκίνητο, λειτούργησε ως θερμομόνωση.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Εθνος

Δείτε επίσης