Κύπρος: Αυξάνεται η ανεργία

Αυξάνεται η ανεργία στην Κύπρο

Νέο ρεκόρ κατέγραψε τον Φεβρουάριο η ανεργία στην Κύπρο, οποία ανήλθε στο 9,6% ή 32 χιλιάδες ανέργους. Το 68% αφορά Ελληνοκυπρίους, το 25% κοινοτικούς, το 7% Τουρκοκύπριους ή πολίτες τρίτων χωρών.

Το 2011 δαπανήθηκαν 98,4 εκατ. ευρώ, για ανεργιακό επίδομα και 31 εκατ. ευρώ για πλεονασμό.

Η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλλα Χαραλάμπους ανακοίνωσε ότι προωθούνται πολλά προγράμματα για εργοδότηση ανέργων, ενώ σύντομα θα υλοποιηθεί και το πρόγραμμα για τους νέους άνεργους μέχρι 29 ετών. Υπέδειξε ότι προωθείται και η εφαρμογή των πρότυπων επαγγελματικών προσόντων.

Ήδη, η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού καθιέρωσε προσόντα για 70 επαγγέλματα. Στον ξενοδοχειακό κλάδο, αν εφαρμοστούν τα πρότυπα, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν και ελληνικά όταν προσφέρουν υπηρεσίες σε τουρίστες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής Αντρέας Φακοντής επέκρινε τους εργοδότες οι οποίοι αρνούνται να εφαρμόσουν τα πρότυπα.

Ο βουλευτής τους ΔΗΣΥ Χρίστος Στυλιανίδης χαρακτήρισε την ανεργία πυρίτιδα στα θεμέλια των ασφαλιστικών ταμείων. Η βουλευτής Ρούλα Μαυρονικόλα της ΕΔΕΚ ζήτησε την λήψη άμεσων μέτρων για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης