Η Αγκυρα προανήγγειλε νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με το γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

Η Αγκυρα προανήγγειλε νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με το γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», το οποίο θα σαλπάρει τις επόμενες ημέρες. Ο γενικός διευθυντής της τουρκικής εταιρείας ερευνών πετρελαίου (ΤΡΑΟ) Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο θα σαλπάρει «τις επόμενες ημέρες. Η νέα του αποστολή προγραμματίζεται να είναι στη Μεσόγειο».

Ο επικεφαλής της ΤPAO ανέφερε ότι «κάνουμε την ακτινογραφία της Γαλάζιας Πατρίδας». Το «Aμπντούλ Χαμίτ Χαν» βρίσκεται στο λιμάνι Τάσουτζου στη Μερσίνη και συνεχίζονται τα έργα συντήρησής του. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως τις επόμενες ημέρες η Αγκυρα θα εκδώσει σχετική NAVTEX για να καθορίσει το σημείο ερευνών.

Οι περισσότεροι αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις, ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το γεωτρύπανο να κατευθυνθεί σε περιοχές της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Λιβύης, στις οποίες στο παρελθόν έχουν προηγηθεί σεισμικές έρευνες. Ωστόσο, δεν αποκλείουν να κατευθυνθεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Πάντως, τους τελευταίους μήνες η Τουρκία αποφεύγει να κατευθυνθεί για έρευνες σε περιοχές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η νέα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης, η συζήτηση εντός της Ελλάδας για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια σε συγκεκριμένες περιοχές, η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύη και το Κάιρο και οι αντιδράσεις της Αθήνας εναντίον της κυβέρνησης της Τρίπολης έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα τα οποία εξετάζονται με ιδιαίτερη προσοχή.

Στην Αγκυρα έχουν θορυβηθεί από την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για πιθανή άμεση χρήση των S-400. Η Ουάσιγκτον τόνισε ότι το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα «είναι απειλή για το NATO» και ζήτησε την απομάκρυνσή του, ενώ προειδοποίησε με νέες κυρώσεις σε περίπτωση αγοράς νέων ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Λίγες ώρες μετά τη σφοδρή αντίδραση, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα Τζεφ Φλέικ επισκέφθηκε τον κ. Ακάρ. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν πως μετέφερε μήνυμα της αμερικανικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση Ερντογάν.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης