Ελβετία: Φρένο στους μετανάστες από την ΕΕ

Το κρίσιμο δημοψήφισμα για «πλαφόν» στη μετανάστευση που προώθησε το ακροδεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα εγκρίθηκε με ποσοστό 50,3%, σύμφωνα με το επίσημο τελικό αποτέλεσμα. 

Την ακύρωση των διμερών συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θεμελιώδη αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων από και προς την ΕΕ σηματοδοτεί η θετική ψήφος που έδωσαν οριακά οι Ελβετοί στο δημοψήφισμα για το «τέλος της μαζικής εισροής μεταναστών» και την επιστροφή στο παλαιό αυστηρό καθεστώς των ποσοστώσεων. 

Το αποτέλεσμα είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, γεγονός που σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένη να εντάξει όσα προβλέπει στην κρατική νομοθεσία. Ως εκ τούτου αναμένονται σοβαρές επιπλοκές στις σχέσεις της επισήμως ουδέτερης Ελβετίας με τις Βρυξέλλες. 

Ήδη η ΕΕ τονίζει πως θα επανεξεταστεί «το σύνολο των διμερών σχέσεων» με τη Βέρνη. 

Το δημοψήφισμα δίχασε την Ελβετία, όμως η ακροδεξιά επιχειρηματολογία κατά την οποία οι μετανάστες διαβρώνουν τον Αλπικό πολιτισμό της χώρας, συμβάλλουν στην άνοδο των ενοικίων, την πολυκοσμία στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στην αύξηση της εγκληματικότητας, φάνηκε τελικά να πείθει οριακά την πλειοψηφία.

Το δημοψήφισμα ήλθε ενόσω εντείνεται ο διάλογος σε όλη την Ευρώπη σχετικά με τη μετανάστευση και την ελεύθερη κυκλοφορία ατόμων -μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης. 

Πηγή: 
http://in

Δείτε επίσης