Εκατομμύρια σκλάβοι και τον 21ο αιώνα

Υπάρχουν τον 21ο αιώνα σκλάβοι στον πλανήτη Γη; Ναι απαντούν Οργανώσεις που μιλούν για εκατομμύρια άνθρωπους που ζουν σήμερα σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας. Η οργάνωση «Walk Free Foundation» μιλά για 36 εκατ. η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας για 22 εκατ., ενώ άλλες πηγές για 27 εκατ.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα (σε ποσοστό 70%) οι σύγχρονοι σκλάβοι είναι γυναίκες και παιδιά.

Η Unicef και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υπολογίζουν συγκεκριμένα σε περισσότερα από 168 εκατ. τα παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών που ζουν υπό τον ζυγό της παιδικής εργασίας παγκοσμίως, με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα έντονο κυρίως στην Αφρική.

Το σύγχρονο δουλεμπόριο ανθεί κυρίως σε χώρες όπως η Ινδία (όπου περί τα 14 εκατ. ζουν σε συνθήκες σκλαβιάς), η Κίνα (3 εκατ.), το Πακιστάν (2 εκατ.) και η Ρωσία (1 εκατ.), ενώ σε περίπου 1 εκατ. υπολογίζονται σήμερα και οι σκλάβοι συνολικά στην Ευρώπη.

Ήδη οι βρετανικές Αρχές αποκάλυψαν ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες σκλαβιάς ανέρχονται σήμερα σε 10.000 με 13.000. Πάνω από 10.000 υπολογίζεται ότι ζουν στη Γερμανία, πάνω από 1.000 στη Σουηδία και περισσότερες από 60.000 στις ΗΠΑ.

Οταν μιλάμε για δούλους εν έτει 2014, μιλάμε ουσιαστικά για ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας (σε εργοτάξια, χωράφια, καράβια κ.α.) χωρίς να έχουν ελευθερία κινήσεων (χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των οικιακών βοηθών που ζουν σαν φυλακισμένοι).

Μιλάμε επίσης για τα θύματα δικτύων παιδικής εργασίας και πορνείας, για παιδιά που στρατολογούνται με τη βία σε πεδία μαχών, για γυναίκες που πωλούνται παρά τη θέλησή τους σε μέλλοντες συζύγους ωσάν περιουσιακό στοιχείο κ.ά.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης