Βραζιλία: Ο Λούλα επιβάλλει ήδη μέτρα προστασίας του Αμαζονίου

Βραζιλιάνοι πράκτορες με ειδίκευση στον περιβάλλον έκοβαν δρόμο με μεγάλα μαχαίρια στο τροπικό δάσος την προηγούμενη εβδομάδα, αναζητώντας εγκληματίες κατά τις πρώτες επιδρομές κατά της αποψίλωσης των δασών υπό τον πρόεδρο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος έχει δεσμευτεί να τερματίσει την αυξανόμενη καταστροφή που κληρονόμησε από τον προκάτοχό του, Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Το Reuters συνόδευσε αποκλειστικά επιδρομές υπό την ηγεσία της περιβαλλοντικής υπηρεσίας Ibama στην πολιτεία Πάρα, που σκοπό είχαν να εμποδίσουν τους υλοτόμους και τους κτηνοτρόφους στην παράνομη αποψίλωση του δάσους.

Η υπηρεσία ξεκίνησε επίσης επιδρομές αυτή την εβδομάδα στις πολιτείες Ροράιμα και Άκρε, όπως δήλωσαν οι αρχές.

Περίπου 10 πράκτορες της Ibama ξεκίνησαν με φορτηγά από τη βάση τους στο Ουρουάρα μαζί με την ομοσπονδιακή αστυνομία, κατευθυνόμενοι προς ένα σύμπλεγμα σημείων όπου δορυφορικές εικόνες έδειχναν υλοτόμους και κτηνοτρόφους να αποψιλώνουν παράνομα το δάσος.

Με 12 ώρες οδήγηση σε χωματόδρομους, διασχίζοντας ένα καταφύγιο ιθαγενών, η πομπή έφτασε σε πέντε περιοχές που αποψιλώθηκαν και κάηκαν περίπου την εποχή των εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου.

Όλες οι περιοχές βρίσκονται εντός του ιθαγενούς καταφυγίου Cachoeira Seca, όπου η αποψίλωση των δασών απαγορεύεται αυστηρά.

Τέσσερις από τις εκτάσεις φάνηκε να εγκαταλείφθηκαν στη συνέχεια, χωρίς ενδείξεις ότι ζούσαν εκεί γύρω άνθρωποι. Οι πράκτορες είπαν ότι θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι οι παράνομοι κτηνοτρόφοι εγκατέλειψαν την επένδυση χρόνου και χρημάτων για να μετατρέψουν την παράνομη γη σε παραγωγικό βοσκότοπο, γνωρίζοντας ότι ο Λούλα είχε δεσμευτεί να καταπολεμήσει την αποψίλωση των δασών.

«Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι με αυτή την κυβέρνηση η επιβολή της νομοθεσίας θα γίνει αυστηρότερη και δεν θα τους αφήσει να χρησιμοποιήσουν τις περιοχές που έχουν αποψιλώσει παράνομα», δήλωσε ο Γκιβανίλντο ντος Σάντος Λίμα, ο πράκτορας που ηγείται της αποστολής της Ibama.

«Αν είχε κερδίσει η άλλη κυβέρνηση, θα είχατε βρει εδώ ανθρώπους, καλοδιατηρημένα βοσκοτόπια και βοοειδή».

Η κυβέρνηση του Μπολσονάρο είχε «αποψιλώσει» το προσωπικό και τη χρηματοδότηση της Ibama στα τέσσερα χρόνια της θητείας της, ενώ ο πρώην πρόεδρος επέκρινε την υπηρεσία για την επιβολή προστίμων σε αγρότες και ανθρακωρύχους.

Ο Μπολσονάρο έδωσε στον στρατό και αργότερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης την εξουσία για τις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών, παραμερίζοντας την Ibama παρά την εκτεταμένη εμπειρία και τις επιτυχίες της στην καταπολέμηση της καταστροφής του Αμαζονίου.

Σε μια άλλη περιοχή του καταφυγίου, οι πράκτορες βρήκαν ένα νεόκτιστο σπίτι με πολλά αλυσοπρίονα και εφοδιασμένο με τρόφιμα για εβδομάδες, υποδεικνύοντας ότι οι ένοικοι πιθανότατα είχαν τραπεί σε φυγή λίγο πριν από την άφιξη της Ibama.

 

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης