Αν φύγουν οι Σκωτζέζοι ενισχύεται το ρεύμα αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ

Πρόκειται για πολιτική εκτίμηση : Αν οι Σκωτσέζοι αποφασίσουν να αποσχισθούν από τη Βρετανία στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου, μπορεί να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις, που θα εξωθήσουν τη Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ολες οι δημοσκοπήσεις που έχει διεξαγάγει η εταιρεία YouGov από τον Μάρτιο καταδεικνύουν προβάδισμα από 2% έως 6% υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. Το περασμένο έτος, οι δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας υποστήριζαν σταθερά την έξοδο από την Ε.Ε. με μία εξ αυτών να εμφανίζει προβάδισμα 17% υπέρ της αποχώρησης.

Το κλίμα έχει αντιστραφεί μολονότι το Κόμμα της Ανεξαρτησίας, που προωθεί την έξοδο από την Ε.Ε., αναμένεται να πάρει τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πάντως ένα δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας θα τα άλλαζε όλα. Οι Σκωτζέζοι είναι ευρωπαιστές και αν δεν ψηφίσουν το ρεύμα υπερ αποχώρησης θα έχει μεγγαλώσει.

Πριν από ένα χρόνο φαινόταν πολύ απομακρυσμένη η πιθανότητα να αποσχισθεί η Σκωτία από τη Βρετανία. Τον περασμένο μήνα, όμως, δημοσκόπηση της ICM κατέδειξε πως 42% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως θα ήθελαν να παραμείνουν στη Βρετανία και 39% ότι θα ήθελαν να αποσχισθούν.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης