Ανησυχία για τη νόσο των ποδοσφαιριστών

Σοκ προκάλεσαν στη φίλαθλη κοινή γνώμη της Ολλανδίας οι πρόσφατες αποκαλύψεις του 37χρονου πρώην διεθνούς ποδοσφαιριστή Φερνάντο Ρίκσεν ότι έχει μπροστά του το πολύ πέντε χρόνια ζωής καθώς πάσχει από ασθένεια που παραλύει τα άκρα και εξελίσσεται πλέον στη «νόσο των ποδοσφαιριστών».

Η νόσος που χτύπησε τον Ρίκσεν ονομάζεται πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση (ALS) και μοιάζει να έχει ιδιαίτερη... προτίμηση στους ποδοσφαιριστές, καθώς το ποσοστό ασθενών μεταξύ των παικτών του ποδοσφαίρου είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό στον γενικό πληθυσμό

Ο Ρίκσεν, μόλις το περασμένο καλοκαίρι κρέμασε τα παπούτσια του, μιλά για μια ασθένεια που στη Βόρεια Αμερική είναι γνωστή ως «Νόσος Λου Γκέρινγκ», από τον Αμερικανό άσο του μπέιζμπολ που πέθανε εξαιτίας της το 1941.

Δεν ήταν ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγεται ο γνωστός Ιταλός ποδοσφαιριστής Στέφανο Μποργκονόβο, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Ιούνιο, όπως και ο Πολωνός διεθνής Κριστόφ Νόβακ, που πέρασε από την Ελλάδα και την Παναχαϊκή για μια σεζόν, και κατέληξε στα 29 του.

Στην Ιταλία έχουν καταγραφεί δεκάδες θάνατοι ποδοσφαιριστών από τη συγκεκριμένη νόσο, γεγονός που δεν μπορεί να είναι τυχαίο για το άθλημα στη γειτονική χώρα

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης