ΠΟΥ για Έμπολα: Να χρησιμοποιηθούν αντισώματα ασθενών που επέζησαν

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ειδικοί συμφωνούν ότι θεραπείες από προϊόντα αίματος και αντισώματα από ασθενείς που επέζησαν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπεία από τον ιό Έμπολα και κάλεσε να υπάρξουν επενδύσεις για πειραματικά φάρμακα.

«Υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν προϊόντα αίματος. Αυτό μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό σε θέματα θεραπείας ασθενών» ανακοίνωσε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μαρί-Πολ Κίνι.

«Με το αρνητικό να είναι ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί ασθενείς, ένα θετικό σημείο είναι ότι υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι που αναρρώνουν, που επέζησαν και τα πάνε καλά. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να παρέχουν αίμα, αντισώματα για θεραπεία» είπε.

Η ίδια τόνισε ότι υπάρχουν δύο «υποσχόμενα» εμβόλια κατά του Έμπολα και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα ασφαλείας από τις κλινικές δοκιμές σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Αφρική μπορεί να είναι διαθέσιμα τον Νοέμβριο, ανοίγοντας τον δρόμο για χρησιμοποίησή τους. 

Η ίδια τόνισε ότι εάν τα αποτελέσματα είναι καλά, τότε τα εμβόλια θα δοθούν σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που εργάζονται με ασθενείς με Έμπολα.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από το ξέσπασμα του ιού στην Δυτική Αφρική, ενώ γνωστές είναι 4.000 υποθέσεις, ανακοίνωσε ο Οργανισμός την Παρασκευή. 

Στις 5 Σεπτεμβρίου ο αριθμός των νεκρών σε Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε έφτανε τους 2.097, αναφέρει έκθεση του ΠΟΥ.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ιδρύει ένα κέντρο για την αντιμετώπιση της κρίσης του Έμπολα με στόχο να σταματήσει η μετάδοση του ιού στις πληγείσες χώρες σε διάστημα έξι έως εννέα μηνών.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε σε δημοσιογράφους μετά από ανώτερους αξιωματούχους του ΟΗΕ ότι ζητούνται άμεσα 600 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να δοθούν εφόδια σε χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται από τον ιό.

Κάλεσε αεροπορικές και ναυτηλιακές εταιρείες να άρουν τους περιορισμούς τους, ώστε γιατροί, νοσοκόμες, ιατρικός εξοπλισμός και εφόδια να μπορέσουν να φτάσουν σε αυτούς που τα χρειάζονται.

«Πρόκειται για μία τεράστια πρόκληση» είπε ο Μπαν Γκι-μουν. «Ετοιμαζόμαστε να την αντιμετωπίσουμε και είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να επιτύχουμε» πρόσθεσε.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/με πληροφορίες από in

Δείτε επίσης