Ερευνούν τις δραστηριότητες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)

Άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που χρηματοδοτούνται αδρά από το κράτος για αμφιλεγόμενες κάποιες φορές δραστηριότητες. 

Σήμερα για ορισμένες από αυτές διεξάγονται έρευνες: Πού διέθεσαν τα χρήματα που πήραν; Για παράδειγμα η ΜΚΟ "Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης", έλαβε τα τελευταία χρόνια 7 εκατ. ευρώ ώστε σε συνεργασία με τον ΟΗΕ να προχωρήσει σε συλλογή ναρκών από εμπόλεμες περιοχές σε Λίβανο, Βοσνία κ.α. που απειλούν αθώους πολίτες. Η δράση της δεν έχει καλυφθεί με παραστατικά για να είναι δυνατόν να ελεγχθεί.

Η εφημερίδα "Το Βήμα" αποκάλυψε ότι η ΜΚΟ "Ο Κύκλος της Πάτμου" έχει εισπράξει 1,2 εκατ. ευρώ για την διοργάνωση περιβαλλοντικών συμποσίων, ένα από τα οποία έγινε σε κρουαζιέρα στον Αμαζόνιο..!

Την δράση των ΜΚΟ ελέγχει πλέον η Ελληνική Αστυνομία και πιο συγκεκριμένα το τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας. Ωστόσο μια ουσιαστική έρευνα θα ήταν: Πώς επέλεξαν τα διάφορα υπουργεία την κάθε ΜΚΟ; Μήπως ιδρύονται με παρότρυνση πολιτικών προσώπων; Και δεύτερον, πώς επαναχρηματοδοτούν δράσεις τους αν δεν έχουν αιτιολογηθεί και με παραστατικά οι προηγούμενες; Θα πρέπει να υπάρχει συνυπευθυνότητα δηλαδή και γι αυτόν που χρηματοδοτεί.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης