Όχι στις μάσκες με βαλβίδες, είναι επικίνδυνες

Η καθολική χρήση μάσκας κρίνεται αναγκαία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ιδίως εν μέσω lockdown, όμως οι μάσκες με βαλβίδα εκπνοής δεν είναι κατάλληλες για να «φρενάρουν» την COVID-19, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μηχανολόγο μηχανικό Μάθιου Στεϊμέιτς του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ, ειδικό στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των διαφορετικών μασκών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής “Physics of Fluids”, μελέτησαν -με τη βοήθεια βιντεοσκόπησης ειδικού τύπου- τη διακίνηση του αέρα διαμέσου των μασκών Ν95 με και χωρίς βαλβίδα.

Όπως είπε ο Στεϊμέιτς, «η διαφορά είναι εντυπωσιακή. Οι βαλβίδες επιτρέπουν στον αέρα να διαφεύγει από τη μάσκα χωρίς αυτός να φιλτράρεται, πράγμα που ακυρώνει το στόχο της μάσκας». Συνεπώς, όπως ανέφερε, αν δείτε κάποιον να περιφέρεται στο σουπερ-μάρκετ ή στο φαρμακείο φορώντας με μάσκα με βαλβίδα, καλύτερα να κρατήσετε τις δέουσες αποστάσεις.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης