Το χνούδι από τα συνθετικά ρούχα «μπορεί να καταλήξει στο πιάτο μας».

 

Ουάσινγκτον

 

Οι μικροσκοπικές ίνες που απελευθερώνουν στο πλυντήριο τα πολυεστερικά και ακρυλικά υφάσματα απαντώνται πλέον σε όλες τις ακτές του κόσμου και δεν αποκλείεται να επηρεάζουν τη θαλάσσια ζωή ή ακόμα και τον άνθρωπο, προειδοποιεί διεθνής ομάδα ερευνητών.

Ο Μαρκ Μπράουν, καθηγητής Οικολογίας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, θέλησε να διερευνήσει το ζήτημα των μικροσκοπικών πλαστικών σκουπιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ζήτησε λοιπόν από συνάδελφούς του σε έξι ηπείρους να συγκεντρώσουν και να εξετάσουν δείγματα άμμου από 18 παραλίες. Η εξέταση στο εργαστήριο αποκάλυψε την παρουσία πλαστικών ινών, οι οποίες διαπιστώθηκε ότι ήταν κυρίως ίνες πολυεστέρων και ακρυλικών πλαστικών.

Κάθε ακρυλικό πουλόβερ «φλις» απελευθερώνει έως και 2.000 ίνες σε κάθε πλύση, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Environmental Science and Technology.

Προηγούμενη έρευνα του Δρ Μπράουν είχε επίσης δείξει ότι οι ίνες καταλήγουν στον οργανισμό θαλάσσιων οργανισμών όπως τα μύδια, και εμφανίζονται ακόμα και μέσα στα κύτταρά τους.

Όπως σχολιάζει ο ερευνητής στο δικτυακό τόπο του Science, αυτό σημαίνει ότι το χνούδι από τα συνθετικά ρούχα «μπορεί να καταλήξει στο πιάτο μας».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης