Το ποσοστό εμβολιασμένων θα κρίνει τη μάχη κατά της πανδημίας

Ο υψηλός εμβολιασμός θα έθετε σε απόλυτο έλεγχο την πανδημία. Αντίθετα ο μειωμένος εμβολιασμός θα την ισχυροποιήσει μέσα από τις διαρκλεις μεταλλάξεις που θα απειλούν ακόμα και τους εμβολιασμένους.

Αυτή η διαπίστωση έχει αναγκάσει τους ηγέτες όλων των χωρών να εκλιπαρούν τους πολίτες τους για μαζικούς εμβολιασμούς.

Το διεθνούς κύρους αμερικανικό περιοδικό “Atlantic” αναδεικνύει τρεις απλές βασικές αρχές που ισχύουν σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ εμβολίων και παραλλαγών του ιού. Είναι σημαντικό οι πάντες να τις κατανοήσουν και να τις χρησιμοποιήσουν ως οδηγό για το μέλλον.

1. Τα εμβόλια νικούν ακόμη όλες τις παραλλαγές

Ανέκαθεν τα εμβόλια είχαν να αντιμετωπίσουν παραλλαγές του κορωνοϊού. Η «βρετανική» Άλφα είχε ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται διεθνώς, όταν άρχισαν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Τα στοιχεία έως τώρα δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι σε γενικές γραμμές αποτελεσματικά κατά των παραλλαγών, μειώνοντας πάνω από 90% τον κίνδυνο των εμβολιασμένων να αρρωστήσουν με συμπτώματα, αλλά επίσης κατά τουλάχιστον 50% την πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλους. Στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που ένας εμβολιασμένος αρρωσταίνει με Covid-19, η λοίμωξη είναι συντομότερη, ηπιότερη και με μικρότερο ιικό φορτίο, άρα λιγότερο μεταδοτική.

2. Η Δέλτα και άλλες παραλλαγές κάνουν «θραύση» στους ανεμβολίαστους

Οι εμβολιασμένοι είναι ασφαλέστεροι παρά τις παραλλαγές, αλλά οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο από ποτέ εξαιτίας αυτών των παραλλαγών. Ακόμη κι αν «εκμεταλλεύονται» μια έμμεση προστασία χάρη στους εμβολιασμένους που σταδιακά υψώνουν τείχος συλλογικής ανοσίας, οι ανεμβολίαστοι τείνουν να δημιουργούν συνεχώς νέες εστίες της πανδημίας, ακόμη και στο εσωτερικό κοινοτήτων με υψηλά επίπεδα εμβολιασμού.

Ενδεικτικά, στη Βρετανία μετά την εμφάνιση της Δέλτα, παρόλο που ο μισός πληθυσμός έχει πλήρως εμβολιαστεί, τα κρούσματα έχουν σχεδόν εξαπλασιαστεί, ενώ οι νοσηλείες λόγω Covid-19 έχουν περίπου διπλασιαστεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν «δουλεύουν», αλλά απλούστατα ακόμη και χώρες με προχωρημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα έχουν ακόμη ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων και άρα ευάλωτων ανθρώπων.

Η Δέλτα, όπως δείχνουν και τα στοιχεία από τις ΗΠΑ, εξαπλώνεται ταχύτερα στις περιοχές με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων.

3. Όσο δεν πείθονται οι ανεμβολίαστοι, τόσο θα αυξάνεται ο κίνδυνος τα εμβόλια να χάνουν τη μάχη με τις νέες παραλλαγές

Όσο ο κορωνοϊός βρίσκει έδαφος να μολύνει και άλλους ανθρώπους, κυρίως ανεμβολίαστους, θα αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανίσει νέες μεταλλάξεις, πιο πλεονεκτικές για τον ίδιο, ώστε να εξαπλώνεται πιο εύκολα ή να διαφεύγει από τις άμυνες του οργανισμού. Κάπως έτσι εμφανίστηκε η Δέλτα και ίσως τελικά να υπάρξουν παραλλαγές που θα μολύνουν πραγματικά ακόμη και τους εμβολιασμένους.

Όσο αφήνουμε χώρο στον ιό να μολύνει ανθρώπους, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ικανότητας του για ανοσολογική διαφυγή.

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης