Η έκθεση στο ηλιακό φως ρυθμίζει το ανθρώπινο βιολογικό ρολόι. Το βασικό βιολογικό ρολόι του ανθρώπου είναι οι λεγόμενοι υπερχιασματικοί πυρήνες, μικρές δομές του εγκεφάλου που δέχονται σήματα απευθείας από τα μάτια και ρυθμίζουν τον κύκλο ύπνου εγρήγορσης και διάφορες μεταβολικές διαδικασίες.
Αμερικανική μελέτη δείχνει τώρα ότι ο γαλάζιος φωτισμός δεν αποκλείεται να καταπολεμά την κόπωση και να αυξάνει τα επίπεδα εγρήγορσης.
Τα τελευταία χρόνια έχουν μάλιστα αρχίσει να συσσωρεύονται ενδείξεις ότι η έκθεση σε έντονο φως στη διάρκεια της νύχτας, όπως το γαλαζωπό φως της τηλεόρασης ή της οθόνης του υπολογιστή, μπορεί να αποσυντονίσει το βιολογικό ρολόι και να προκαλέσει αϋπνία και άλλα προβλήματα υγείας.
Η τελευταία έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Sleep, δείχνει ότι ο τεχνητός γαλάζιος φωτισμός ίσως ξεγελάει τον εγκέφαλο ώστε να νομίζει ότι είναι πρωί, ανεξάρτητα από την πραγματική ώρα.
Οι ερευνητές στο Νοσοκομείο Brigham and Women's στη Βοστόνη (πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ) εξέτασαν 16 εθελοντές που εκτέθηκαν είτε σε γαλάζιο είτε σε πράσινο φωτισμό για 6,5 συνεχόμενες ώρες.
Οι εθελοντές που είχαν εκτεθεί σε γαλάζιο φως έτειναν να δηλώνουν λιγότερο νυσταγμένοι, είχαν μικρότερους χρόνους αντίδρασης και παρουσίασαν λιγότερα ολισθήματα της προσοχής, συγκριτικά με την ομάδα του πράσινου φωτισμού. Επιπλέον, ηλεκτρόδια που είχαν τοποθετηθεί στο κεφάλι έδειξαν μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας που υποδηλώνουν αυξημένα επίπεδα εγρήγορσης, αναφέρουν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε συστήματα φωτισμού για εργαζόμενους σε νυχτερινές βάρδιες και γενικά για ανθρώπους που αδυνατούν να απολαύσουν το φυσικό πρωινό φως.