Σύμφωνα με διεθνή μελέτη η αντίδραση στις μυρωδιές αποκαλύπτει τις πολιτικές μας πεποιθήσεις

Οι άνθρωποι που αηδιάζουν με τις σωματικές οσμές έλκονται από αυταρχικούς πολιτικούς ηγέτες, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Royal Society Open Science.

Η δημοσκόπηση, που έκαναν ερευνητές των Πανεπιστημίων της Στοκχόλμης (Σουηδία) και της Μεγάλης Ελλάδας (Ιταλία) ανέδειξε μια ισχυρή σχέση μεταξύ της υποστήριξης ενός δεσποτικού ηγέτη και της ευαισθησίας σε σωματικές οσμές, όπως ο ιδρώτας και τα ούρα. Η σχέση ενδεχομένως να πηγάζει από το έμφυτο ένστικτο αποφυγής λοιμωδών νόσων.

«Υπάρχει μια στέρεη σχέση ανάμεσα στο πόσο κάποιος απεχθάνεται κάποιες οσμές και την επιθυμία του για έναν ηγέτη που μοιάζει με δικτάτορα και που μπορεί να καταστείλλει επαναστατικά κινήματα και να διασφαλίσει την κοινωνική ηρεμία.

Αυτός ο τύπος κοινωνίας μειώνει την επαφή μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών ομάδων, τουλάχιστον στην θεωρία, και μειώνει την πιθανότητα νόσησης», εξηγεί ο Γιονας Ολοφσον, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Το συναίσθημα της απέχθειας/αηδίας είναι βασικό για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Όταν οι άνθρωποι αηδιάζουν, μειώνουν την αισθητηριακή αντίληψή τους για τον κόσμο. Η απέχθεια ουσιαστικά είναι μια προστασία από πράγματα που είναι επικίνδυνα και μολυσματικά.

Οι ερευνητές θέλησαν λοιπόν να επαληθεύσουν τη θεωρία ότι, υπάρχει σχέση μεταξύ της απέχθειας και του πως θέλει το άτομο να είναι οργανωμένη η κοινωνία.

Ουσιαστικά θέλησαν να δουν αν τα άτομα που έχουν ένα ισχυρό ένστικτο απόστασης από απεχθείς οσμές θα προτιμούσαν μια κοινωνία όπου οι διαφορετικές ομάδες τηρούν αποστάσεις.

Εστίασαν λοιπόν στη μελέτη 750 ατόμων από πολλές χώρες, τους οποίους κατέταξαν σε δύο κλίμακες ανάλογα αφενός με το βαθμό απέχθειας καθενός απέναντι στις οσμές και αφετέρου τις πολιτικές προτιμήσεις του με βάση μια κλίμακα συντηρητισμού-προοδευτισμού.

«Η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που αηδίαζαν περισσότερο από μυρωδιές, ήταν επίσης πιθανότερο να ψηφίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ, από ό,τι οι λιγότερο ευαίσθητοι στις οσμές.

Και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον, διότι ο ίδιος ο Τραμπ μιλά συχνά για το πόσο διάφοροι άνθρωποι τον αηδιάζουν.

Πιστεύει ότι οι γυναίκες είναι αηδιαστικές και ότι οι μετανάστες εξαπλώνουν ασθένειες. Ταιράζει λοιπόν με την θεωρία μας ότι οι υποστηρικτές του Τραμπ αηδιάζουν ευκολότερα με άλλους ανθρώπους», εξηγεί ο Δρ Ολοφσον.

Και προσθέτει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν να ερμηνευθούν ως ότι οι εξουσιαστικοί πολιτικοί ηγέτες είναι δύσκολο να αλλάξουν απόψεις. Ωστόσο πιστεύει ότι «οι πεποιθήσεις μπορούν να αλλάξουν Αν δημιουργείται επαφή μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών ομάδων, οι πολιτικοί μπορούν να αλλάξουν. Τίποτα δεν είναι χαραγμένο πάνω σε πέτρα. Αντίθετα. Οι πεποιθήσεις αλλάζουν όταν μαθαίνουμε νέα πράγματα», καταλήγει.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης