Σε χώρους συγκέντρωσης εξαπλώνεται ο Covid-19

Εστίες μόλυνσης της πανδημίας είναι τα καφέ, γυμναστήρια, Εκκλησίες και χώροι υπερσυγκέντρωσης. Στους χώρους αυτούς των στενών επαφών ενέχει δυσανάλογα μεγάλο κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και εξάπλωσης της νόσου Covid-19, ιδίως όταν κανείς δεν φοράει μάσκα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων. 

Η μεγάλη αραίωση των επισκεπτών σε αυτούς τους χώρους, σε περίπτωση επαναλειτουργίας, έχει ως αποτέλεσμα μια μεγάλη μείωση στα νέα κρούσματα, σύμφωνα με το αμερικανικό μοντέλο. Για παράδειγμα, αν ένας χώρος δουλεύει με το 20% της δυναμικότητας του, εκτιμάται ότι οι μολύνσεις σε αυτόν μπορούν να μειωθούν έως και κατά 80%.

Η μελέτη, που αξιολόγησε στοιχεία κινητής τηλεφωνίας για τις καθημερινές μετακινήσεις 98 εκατομμυρίων Αμερικανών, εκτιμά ότι οι περισσότερες μολύνσεις συμβαίνουν σε μερικά μόνο σημεία υπερ-μετάδοσης του ιού.

Το μοντέλο βασίζεται σε τρεις παραμέτρους: πού πάνε οι άνθρωποι στη διάρκεια της μέρας, πόσο παραμένουν στον ίδιο χώρο και πόσοι άλλοι άνθρωποι υπάρχουν εκεί ταυτόχρονα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης