Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά αντίθετα αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το 1984, όταν άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις. Τα δυσοίωνα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO), ο οποίος επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη για μια διεθνή, δεσμευτική συμφωνία.
«Οι νόμοι της φυσικής δεν είναι διαπραγματεύσιμοι. Ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας τελειώνει» προειδοποίησε ο Μισέλ Ζαρό, γενικός γραμματέας του WMO.
Τα επίπεδα του CO2 έφτασαν το 2013 στο ιστορικό ρεκόρ, 396 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), σχεδόν 3 ppm πάνω από τα επίπεδα του 2012. Η άνοδος είναι η πιο απότομη που έχει καταγραφεί από το 1984.
Η συγκέντρωση του CO2 στην ατμόσφαιρα είναι σήμερα 145% υψηλότερη σε σχέση με το 1750, πριν από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης, τονίζει ο οργανισμός στην ετήσια έκθεσή του.
Η έκθεση υποδεικνύει ότι η ραγδαία άνοδος στα επίπεδα του CO2 οφείλεται όχι μόνο σε αύξηση των εκπομπών αλλά και σε μείωση της απορρόφησης του αερίου από τη βιόσφαιρα -το φαινόμενο παραμένει δυσεξήγητο, δεν αποκλείεται όμως να σημαίνει ότι η δυνατότητα της βλάστησης και των ωκεανών να απορροφούν το πλεονάζον CO2 αρχίζουν να εξαντλούνται.
Η φετινή έκθεση του WMO περιλαμβάνει για πρώτη φορά δεδομένα για τη λεγόμενη οξύνιση των ωκεανών: το διοξείδιο του άνθρακα που απορροφάται από τους ωκεανούς αντιδρά με το νερό και σχηματίζει ανθρακικό οξύ, το οποίο τελικά αυξάνει την οξύτητα (ρίχνει το pH).
Το φαινόμενο απειλεί τα κοράλλια και γενικά όλους τους οργανισμούς με ασβεστολιθικό σκελετό, έχουν προειδοποιήσει προηγούμενες μελέτες.
«Οι παλαιότερες, οι σημερινές και οι μελλοντικές εκπομπές CO2 θα έχουν συσσωρευτική επίδραση τόσο στην παγκόσμια θέρμανση όσο και στην οξύνιση των ωκεανών» προειδοποίησε ο γγ του WMO.
Η ανθρωπότητα «έχει τις γνώσεις και τα εργαλεία» που απαιτούνται για την επίτευξη του πολιτικού στόχου για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα, τόνισε ο Μισέλ Ζαρό.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, άνοδος καταγράφεται και σε δύο άλλα σημαντικά αέρια του θερμοκηπίου: το μεθάνιο αυξάνεται με σταθερό ρυθμό την τελευταία πενταετία και βρισκόταν το 2013 στα 1.824 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb). To δε υποξείδιο του αζώτου αυξάνεται με ρυθμό συγκρίσιμο με το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας και έφτασε τα 326 ppb.
Σε μια άλλη εξέλιξη, μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Regional Environmental Change, η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει κατά 200% τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη έως το 2090.
Δεδομένου όμως ότι το 95% των δασικών πυρκαγιών οφείλονται σε ανθρώπινες ενέργειες, τα μέτρα αποτροπής των πυρκαγιών θα μπορούσαν να περιορίσουν την αύξηση στο 50%.