Πως το κινητό θα μας δείχνει ποιος δίπλα μας έχει κορωνοϊό

Εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, με βάση τον ήχο της φωνής, της αναπνοής και του βήχα, ανιχνεύει αυτόματα αν ένα άτομο δίπλα μας πάσχει από τον COVID-19. Την εφαρμογή, δημιούργησε το Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge, που επιχορηγήθηκε πέρυσι με 2,5 εκατ. ευρώ από το Grant Advanced Research του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας.

Οι ήχοι που προέρχονται από ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, φωνή, αναπνοή, βήχας, είναι πολύ συγκεκριμένοι. Ο COVID-19 συνδέεται με βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα. Με βάση ένα σύνολο δεδομένων, που συλλέγονται μέσω μιας εφαρμογής για κινητά, μπορούν να αναπτυχθούν αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης που θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν αυτόματα την κατάσταση υγείας.

«Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω πόσο γρήγορα καταφέραμε να συνεργαστούμε στο Πανεπιστήμιο, να συλλάβουμε την ιδέα και με πόση επιτυχία ανταποκρίθηκε στο επείγον του πράγματος η ομάδα της Σεσίλια», δήλωσε ο καθηγητής Πιέτρο Τσικούτα από το εργαστήριο Cavendish του Cambridge.

Η εφαρμογή COVID-19 Sounds συλλέγει δημογραφικές και ιατρικές πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες, καθώς και δείγματα φωνής, αναπνοής, βήχα μέσω του μικροφώνου του τηλεφώνου.

Η εφαρμογή COVID-19 Sounds θα είναι διαθέσιμη σε πολλές γλώσσες και είναι ήδη διαθέσιμη για τηλέφωνα Android στο Google Play Store. Η μελέτη εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ηθικής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών και χρηματοδοτείται εν μέρει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης