Πάνω από 170 τα υπό δοκιμήν εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Περισσότερα από 170 υποψήφια εμβόλια έναντι του νέου κορωνοϊού βρίσκονται υπό αξιολόγηση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Επειτα από ανάλυση που πραγματοποίησαν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) για τα δεδομένα που ισχύουν στο συγκεκριμένο πεδίο ερευνών, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής αναφορικά με τα εμβόλια αυτά:

• Τα 138 βρίσκονται σε προκλινικές δοκιμές, δηλαδή σε δοκιμές σε ζώα, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν επικίνδυνες παρενέργειες και να εξακριβωθεί η ικανότητα του εμβολίου να εγείρει ανοσιακή απόκριση και μνήμη.

• Τα 25 αξιολογούνται ως προς την ασφάλειά τους στους ανθρώπους σε μικρές μελέτες φάσης 1, δηλαδή μελέτες που συμπεριλαμβάνουν μικρό αριθμό υγιών εθελοντών για να διαπιστωθεί η ασφάλεια στους ανθρώπους και να κατανοηθούν βασικοί μηχανισμοί επαγωγής ανοσιακής μνήμης.

• Τα 15 βρίσκονται σε μελέτες φάσης 2 με περισσότερους εθελοντές και αξιολογούνται ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια, ενώ πλέον προσδιορίζεται και το βέλτιστο δοσολογικό επίπεδο.

• 7 εμβόλια βρίσκονται υπό αξιολόγηση σε μεγάλες μελέτες φάσης 3 που, εφόσον έχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας και επιβεβαιώσουν τις μελέτες φάσης 2, πρόκειται να οδηγήσουν σε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές.

Προς το παρόν κανένα εμβόλιο δεν έχει λάβει έγκριση, ενώ η Ρωσία έδωσε επιταχυνόμενη έγκριση σε εμβόλιο με βάση τα αποτελέσματα μελετών φάσης 2.

Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ υπογραμμίζουν ότι «τουλάχιστον δύο κλινικές μελέτες φάσης 3 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Με την ολοκλήρωση των κλινικών μελετών φάσης 3 θα μπορέσει να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ο χρονικός ορίζοντας διάθεσης των εμβολίων στην παγκόσμια αγορ

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης