Ο ανθρώπινος εγκέφαλος παραμένει ενεργός για ώρες μετά τον καρδιακό θάνατο

Μια μεγάλη απορία ερώτηση που ταλανίζει πολλούς ανθρώπους είναι η «μετά θάνατον εμπειρία» ή η εμπειρία όταν η καρδιά σταματά να χτυπάει.

Έχουν γίνει πολλές αναφορές για το αν το άτομο που δηλώνεται νεκρό από τους γιατρούς όταν σταματάει η καρδιά του είναι σε θέση να καταλάβει και να ακούσει του τι συμβαίνει γύρω του ακόμα και μετά από αυτό.

Όπως διαπίστωσε ομάδα ερευνητών, σε έρευνα η οποία αναφέρεται σε ένα επιστημονικό περιοδικό με τίτλο «AWARE-AWAreness during REsuscitation-A prospective study», ο εγκέφαλος συνεχίζει να  λειτουργεί για λίγο, αφού η καρδιά έχει σταματήσει.  

Η ομάδα επιστημόνων από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης εξέτασε 2.060 περιπτώσεις ασθενών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ που είχαν πάθει καρδιακή ανακοπή και όπως διαπίστωσαν, οι ασθενείς που επανήλθαν επιτυχώς μετά την ανακοπή καρδιάς μπορούσαν να θυμηθούν τις συνομιλίες που άκουγαν από τους γύρω τους ενώ, είχαν και επίγνωση του περιβάλλοντός τους.

Οι 140 επιζώντες ολοκλήρωσαν τις πρώτες συνεντεύξεις και 101 εξ αυτών και τις δεύτερες. Το 46% είχε αναμνήσεις 7 σημείων όπως τις χαρακτήρισαν οι ερευνητές οι οποίοι είπαν ότι οι επιζώντες αντιμετωπίζουν συνήθως ένα ευρύ φάσμα γνωστικών θεμάτων, ενώ το 9% είχε near-death experience (NDE) και τέλος, ένα 2% έχει πλήρη επίγνωση του τι συνέβαινε.

Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Sam Parnia, οι ασθενείς μπορούσαν να περιγράψουν λεπτομερώς τι συνέβη γύρω τους. Εξήγησε μάλιστα, ότι ο χρόνος που ο θάνατος δηλώνεται είναι ο χρόνος που η καρδιά σταματά να χτυπάει.

Καθώς η καρδιά σταματά να χτυπάει, σταματά να αντλεί αίμα στον εγκέφαλο και αργά ο εγκέφαλος αρχίζει να κλείνει. Αυτή η διαδικασία του εγκεφάλου που κλείνει αργά μπορεί να διαρκέσει ώρες και το άτομο μπορεί να είναι νεκρό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ωστόσο, συνειδητοποιώντας το περιβάλλον του.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι αυτή η μελέτη θα βοηθήσει στη διαχείριση των καρδιακών ανακοπών και επίσης θα προλάβει την εγκεφαλική βλάβη κατά τη διάρκεια της ανάνηψης τέτοιων ασθενών. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στο νεκρό σώμα τους για λίγο, αφού κηρυχθούν νεκροί. 

Όπως εξήγησε ο γιατρός, η περιοχή σκέψης του εγκεφάλου ή του εγκεφαλικού φλοιού επιβραδύνεται και εμφανίζονται οι επίπεδες γραμμές στην οθόνη, αλλά τα κύτταρα του εγκεφάλου εξακολουθούν να είναι ενεργά.

Όταν οι γιατροί κάνουν στον ασθενή CPR, η καρδιά ξεκινά και πάλι και η λειτουργία του εγκεφάλου. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, αν κατορθώσουν οι γιατροί να επανεκκινήσουν την καρδιά, αυτό είναι που κάνει το CPR, τότε επανέρχεται σταδιακά και ο εγκέφαλος. 

Αυτό που συμβαίνει συνήθως όπως είπε, είναι ότι οι άνθρωποι που είχαν αυτές τις πολύ βαθιές εμπειρίες μπορεί να επανέλθουν θετικά μεταμορφωμένοι. Γίνονται πιο αλτρουιστές, περισσότερο αφοσιωμένοι στο να βοηθούν τους άλλους. Βρίσκουν ένα νέο νόημα στη ζωή, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει καμία ξαφνική μαγική ενίσχυση των αναμνήσεών τους, όπως περιγράφουν οι ταινίες. 

«Οι άνθρωποι συνήθως αλλάζουν μετά από μια "μετά θάνατον" εμπειρία, όμως, αντίθετα με την ταινία επιστημονικής φαντασίας του Hollywood το γνωστό  "Flatliners" οι άνθρωποι που επιστρέφουν από αυτή την εμπειρία δεν επανέρχονται στη ζωή με επιπλέον οράματα ή αναμνήσεις» τόνισε ο Δρ. Parnia.

Η ομάδα των ερευνητών απαρτίστηκε από τους: Sam Parnia, Ken Spearpoint, Gabriele de Vos, Peter Fenwick, Diana Goldberg, Jie Yang, Jiawen Zhu, Katie Baker, Hayley Killingback, Paula McLean, Melanie Wood, A. Maziar Zafari, Neal Dickert, Roland Beisteiner, Fritz Sterz, Michael Berger, Celia Warlow, Siobhan Bullock, Salli Lovett, Russell Metcalfe Smith McPara, Sandra Marti-Navarette, Pam Cushing, Paul Wills, Kayla Harris, Jenny Sutton, Anthony Walmsley, Charles D. Deakin, Paul Little, Mark Farber, Bruce Greyson, Elinor R. Schoenfeld.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης