Οι φαλαινοκαρχαρίες εξοντώνονται μαζικά σε «τροχαία» ατυχήματα

Ο φαλαινοκαρχαρίας είναι ένα είδος καρχαρία κινείται με πολύ αργό ρυθμό και τρέφεται φιλτράροντας την τροφή του. Είναι το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμομε το μήκος του να φτάνει 12,6 μέτρα και το βάρος του τους 21,5 τόνους.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε απρόσμενα μεγάλη συρρίκνωση των πληθυσμών των φαλαινοκαρχαριών με τους ειδικούς να προσπαθούν ανεπιτυχώς να διαπιστώσουν τα αίτια του φαινομένου.

Μια ιδέα που είχε πέσει στο τραπέζι ήταν ότι επειδή οι φαλαινοκαρχαρίες κινούνται συχνά σε παράκτιες περιοχές και μένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα πολύ κοντά στην επιφάνεια είναι πιθανό να πέφτουν θύματα ατυχημάτων, να συγκρούονται δηλαδή με πλοία.

Η επιβεβαίωση ή διάψευση αυτής της θεωρίας ήταν πρακτικά πολύ δύσκολο να γίνει. Όμως μια ομάδα επιστημόνων αποτελούμενη από 50 ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτή την δύσκολη έρευνα παρακολουθώντας τις κινήσεις τόσο των φαλαινοκαρχαριών όσο και των πλοίων σε όλο τον πλανήτη.

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι πομποί παρακολούθησης που έχουν τοποθετηθεί σε φαλαινοκαρχαρίες.

Οι ερευνητές χαρτογράφησαν τα πιθανά σημεία συγκρούσεων, ανέλυσαν σειρά δεδομένων και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, «PNAS», αναφέρουν ότι οι φαλαινοκαρχαρίες συγκρούονται με εμπορικά και αλιευτικά σκάφη χάνοντας με αυτό τον τρόπο την ζωή τους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα τάνκερ και τα επιβατηγά πλοία δεν εμπλέκονται στους θανάτους των φαλαινοκαρχαριών.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης