Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες πρέπει να υποβάλλονται σε αιματολογικές εξετάσεις

Νέες οδηγίες για τη διαχείριση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών εξέδωσε το Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) και η Ενδοκρινολογική Εταιρεία των ΗΠΑ καθώς, σύμφωνα με έρευνα η ο οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal Obstetrics & Gynecology, πολλοί γιατροί δεν υποβάλλουν τις γυναίκες σε αιματολογικές εξετάσεις στην πρώτη τους επίσκεψη σε αυτούς.

Ο λόγος, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ότι οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών θα πρέπει κάθε 2 έως 5 χρόνια να κάνουν καμπύλη σακχάρου για να ελέγχεται αν πάσχουν από διαταραγμένη αντοχή στη γλυκόζη, που αποτελεί πρόδρομη κατάσταση του διαβήτη.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάσχουν από διαβήτη, ή να έχουν αυξημένη χοληστερίνη, υπέρταση και μεταβολικό σύνδρομο.

Η εμφάνιση αυτών των νοσημάτων είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε όσες αντιμετωπίζουν επίσης πρόβλημα βάρους, ενώ όπως τόνισαν οι ερευνητές, όλες αυτές οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε συστηματική ιατρική παρακολούθηση καθώς για τη διαχείρισή τους απαιτούνται ειδικές παρεμβάσεις. Επιβάλλεται, επίσης, κάθε 2 χρόνια να ελέγχονται για αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Οι έλεγχοι αυτοί πρέπει να αρχίζουν αμέσως μετά τη διάγνωση αλλά πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, επισημαίνουν οι ερευνητές. Ο κίνδυνος διαβήτη, για παράδειγμα, συνήθως αξιολογείται με αιματολογική εξέταση με άδειο στομάχι, κατά την οποία ελέγχονται τα επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο νηστείας) και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) - μία πρωτεΐνη στο αίμα που δείχνει πόσο καλά είναι ρυθμισμένο το σάχκαρο τους τελευταίους 2-3 μήνες. Ωστόσο για τη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών πιο αξιόπιστη είναι η καμπύλη σακχάρου, κατά την οποία πίνει η ασθενής 75 γραμμάρια γλυκόζης και γίνονται μετρήσεις του σακχάρου στο αίμα της σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν από τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής ότι 1 στους 4 γιατρούς δεν ζητεί καμία αιματολογική εξέταση στις ασθενείς του όταν τον επισκέπτονται για πρώτη φορά. Αυτό από μόνο του υποδηλώνει, όπως είπαν οι επιστήμονες του ACOG, ότι είναι απαραίτητη η ενημέρωση των μαιευτήρων - γυναικολόγων για τις μεταβολικές συνέπειες του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, ώστε να ελέγχουν πιο εντατικά τις ασθενείς τους.

Αναλύοντας τα ευρήματα των μελετών αυτών ο Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Yποβοηθούμενη Aναπαραγωγή, ανέφερε ότι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) αποτελεί ένα σύνολο ετερογενών στοιχείων, τα οποία καλύπτουν μεγάλο φάσμα κλινικών εκδηλώσεων, από τις πιο ήπιες όπως οι διαταραχές περιόδου, έως τις πιο σοβαρές όπως ο κίνδυνος ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη.

Όπως είπε ο γιατρός, τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στην εφηβεία, αν και σε πολλές γυναίκες μπορεί να εμφανιστούν αργότερα. Εξάλλου, τόνισε, πρόκειται για μια συχνή διαταραχή που απαντά στο 10% έως 15% των γυναικών.

Σύμφωνα με το Δρ Βασιλόπουλο, στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών το μεταβολικό σύνδρομο είναι τουλάχιστον δύο φορές συχνότερο απ’ ό,τι στις υπόλοιπες, ενώ οι πιθανότητες των ασθενών να εκδηλώσουν τύπου 2 διαβήτη είναι τετραπλάσιες.

Μάλιστα σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Fertility and Sterility διαπιστώθηκε ότι στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ο διαβήτης εκδηλώνεται κατά μέσο όρο 5 χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι στις υπόλοιπες γυναίκες.

Επίσης, οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που έχουν και διαβήτη, διπλασιάζουν τον κίνδυνο για υπέρταση, δηλαδή από 22% στις φυσιολογικές γυναίκες ο κίνδυνος σε αυτές φτάνει το 40%. Συγχρόνως, έχουν περισσότερες πιθανότητες διαβήτη κύησης, δηλαδή από 18% που έχουν οι διαβητικές γυναίκες οι οποίες όμως δεν έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αυτές φτάνουν στο 28%.

Τέλος, πιο σοβαρό είναι το γεγονός ότι τα προβλήματα που έχουν οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών εντείνονται μετά την κλιμακτήριο, διότι κατ’ αυτήν διακόπτεται η παραγωγή οιστρογόνων. Η γυναίκα μπορεί να έχει αυξημένη τριχοφυΐα ή κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών διότι χάνεται η προστατευτική δράση των οιστρογόνων.

Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να κάνουν τακτικές αιματολογικές εξετάσεις οι γυναίκες που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες, επισημαίνει ο γιατρός.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης