Νέο εμφύτευμα υπόσχεται αποκατάσταση κίνησης σε ασθενείς εγκεφαλικών επεισοδίων

Η εταιρεία MicroTransponder που εδρεύει στο Τέξας ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε ένα εμφύτευμα το οποίο τοποθετείται στον αυχένα ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Πρόκειται για μια συσκευή σε μέγεθος σπιρτόκουτου που τοποθετείται στον αυχένα του ασθενούς και διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο.

Είναι το δέκατο κρανιακό νεύρο και συνδέεται με τον παρασυμπαθητικό έλεγχο της καρδιάς, των πνευμόνων και του πεπτικού σωλήνα. Αποτελεί το μακρύτερο νεύρο του αυτόνομου νευρικού συστήματος στο ανθρώπινο σώμα.

Το συγκεκριμένο νεύρο αποτελεί αντικείμενο έρευνας για θεραπευτικές προσεγγίσεις σε μια σειρά από παθήσεις που ξεκινούν από την επιληψία και τις καρδιοπάθειες και φτάνουν μέχρι την παχυσαρκία και την κατάθλιψη.

Το Vivistim όπως ονομάζεται το εμφύτευμα θα διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο καθώς ο ασθενής βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης της κίνησης του.

Το εμφύτευμα που τοποθετείται χειρουργικά στις δοκιμές που έγιναν έδειξαν ότι βοήθησε στην αποκατάσταση της κίνησης των χεριών ενός ατόμου που έχει υποστεί ισχαιμικό επεισόδιο.

Το εμφύτευμα στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς στο νεύρο για να το διεγείρει και ο ασθενής αισθάνεται ένα ελαφρύ «γαργαλητό» στον λάρυγγα σε κάθε τέτοιο παλμό. Αν το εμφύτευμα αποδειχθεί ασφαλές και λειτουργικό θα αποτελέσει πολύ σημαντικό όπλο στα χέρια των γιατρών.

Υπολογίζεται ότι το 80% των ατόμων που έχουν εγκεφαλικό επεισόδιο οξείας μορφής έχουν απώλεια της κίνησης των χεριών τους και το 50%-60% συνεχίζει να αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα αρκετούς μήνες μετά το συμβάν.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης