Nέες μελέτες αποκαλύπτουν ότι το μπρόκολο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου. Η κατανάλωση μπρόκολου και κουνουπιδιού έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα καρκίνου του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.
Αλλο ένα από τα καλά συστατικά του μπρόκολου είναι οι φυτικές του ίνες. Είναι γνωστό ότι η επαρκής κατανάλωση φυτικών ινών προάγει την καλήεντερική λειτουργία και συνδέεται άμεσα με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις.
Ακόμη η έρευνα επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο «Journal of the American College of Cardiology» αναφέρει πως το μυστικό συστατικό του μπρόκολου ονομάζεται σουλφοραφάνη και μπορεί να ενεργοποιήσει πολύτιμα ένζυμα που προστατεύουν τον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι το μπόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών όχι μόνο προστατεύουν τον εγκέφαλο, αλλά μετριάζουν τις επιπτώσεις ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.
Τέλος, το μπρόκολο κάνει επίσης καλό στο δέρμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C. Μπορεί να βοηθήσει στην στην μείωση των ρυτίδων και στην βελτίωση της συνολικής υφής του δέρματος.