Μοντάζ στο DNA με μια πρωτοποριακή τεχνική υπόσχεται να διορθώσει γενετικές ασθένειες

Μια νέα τεχνική που χρησιμοποιεί βακτηριακά ένζυμα για να κάνει μοντάζ στο DNΑ ζωντανών οργανισμών απέδειξε το δυναμικό της διορθώνοντας μια γονιδιακή ασθένεια του ήπατος σε ποντίκια. Στο μέλλον θα μπορούσε να προσφέρει οριστική ίαση σε ασθενείς με αιμορροφιλία ή ανάλογες παθήσεις, ελπίζουν οι ερευνητές.

H νέα τεχνική, με την ονομασία CRISPR, είχε αναγνωριστεί από το περιοδικό Science ως ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα του 2013. Συμπεριλήφθηκε επίσης στη λίστα του περιοδικού Nature με τις δέκα σημαντικότερες εξελίξεις που μπορούμε να περιμένουμε το 2014.

Η τεχνική βασίζεται σε ένα σύμπλοκο πρωτεϊνών που κανονικά βοηθά κάποια βακτήρια να κόβουν κομματάκια το DNA των ιών που τους επιτίθενται.

Εφόσον η μέθοδος CRISPR αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική στον άνθρωπο θα μπορούσε θεωρητικά να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε νόσημα οφείλεται σε μεταλλάξεις μεμονωμένων γονιδίων. Τέτοιες ασθένειες είναι για παράδειγμα η αιμορροφιλία, οι αιμοσφαιρινοπάθειες και η νόσος του Χάντινγκτον.

Πηγή: 
http://in.gr

Δείτε επίσης