Μετά την εντατική έρχεται η κατάθλιψη

Η Ιατρική κυρίως είναι στατιστική! Μέσω αυτής εξάγονται συμπεράσματα για διάφορες λειτουργίες του οργανισμού. Έτσι λοιπόν έρευνα δείχνει πως οι  επιζώντες από την εντατική έχουν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, ενώ η κατάθλιψη είναι τέσσερις φορές πιο συχνή από ό,τι το μετατραυματικό στρες σε όσους βίωσαν την κρίσιμη εμπειρία της εντατικής.

Ερευνητές, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», μελέτησαν τις περιπτώσεις 821 ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση, που είχαν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Από αυτούς, οι 448 ζούσαν μετά από τρεις μήνες και οι 382 μετά από 12 μήνες.

Οι ερευνητές υπέβαλαν τους επιζώντες σε μια σειρά από νευροψυχολογικές δοκιμασίες. Όπως διαπίστωσαν, τρεις μήνες μετά την εντατική, οι 149 ασθενείς (ποσοστό 37%) εμφάνιζαν ήπια ή πιο σοβαρή κατάθλιψη, κυρίως με τη μορφή ψυχοσωματικών συμπτωμάτων (αδυναμία, έλλειψη όρεξης, κόπωση κ.α.) παρά καθαρά ψυχολογικών. Το ένα τρίτο από αυτούς συνέχιζαν να έχουν κατάθλιψη μετά από ένα έτος.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης