Το κάπνισμα έχει σοβαρές συνέπειες στην εγκεφαλική λειτουργία, ιδίως των αντρών.
Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι επιταχύνει την νοητική εκφύλιση από την μέση ηλικία και μετά – εκτός πια κι αν το έχει κόψει κανείς κάνα-δυο δεκαετίες πριν μπει στα 60 του.
Τα ευρήματα προέρχονται από 5.099 άντρες και 2.137 γυναίκες, μέσης ηλικίας 56 ετών όταν άρχισε η μελέτη.
Σε διάστημα μιας 25ετίας, οι ερευνητές κατέγραψαν έξι φορές τις καπνιστικές συνήθειές τους και τρεις φορές τη νοητική τους κατάσταση.
Η ανάλυση των στοιχείων είχε πέντε κύρια ευρήματα:
- Το κάπνισμα στους άντρες σχετίζεται με ταχεία νοητική εκφύλιση.
- Όσοι άντρες εξακολούθησαν να καπνίζουν μέχρι τα βαθιά τους γηρατειά, είχαν την μεγαλύτερη νοητική φθορά απ’ όλους.
- Όσοι είχαν κόψει το κάπνισμα μία δεκαετία πριν από την πρώτη αξιολόγηση της νοητικής τους κατάστασης, δεν ήταν προστατευμένοι από την ταχεία νοητική εκφύλιση, ιδίως όσον αφορά τις εκτελεστικές λειτουργίες (είναι ένας όρος που περικλείει διάφορες πολύπλοκες νοητικές λειτουργίες, οι οποίες αφορούν την επίτευξη στόχων).
- Όσοι άντρες είχαν κόψει το κάπνισμα περισσότερο από μία δεκαετία πριν από την πρώτη αξιολόγηση της νοητικής τους κατάστασης, δεν έδειξαν να έχουν ταχύτερη νοητική εκφύλιση.
- Το κάπνισμα δεν φάνηκε να συσχετίζεται με την νοητική εκφύλιση στις γυναίκες, αν και η υποκείμενη αιτία γι’ αυτό το εύρημα παραμένει ασαφής.
Όπως σημειώνουν η δρ Σεβερίν Σάμπια, από το University College του Λονδίνου, και οι συνεργάτες της, το κάπνισμα αναγνωρίζεται ολοένα περισσότερο ως παράγοντας κινδύνου για άνοια, η οποία ήδη προσβάλλει 36 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως – αριθμός που αναμένεται να διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Archives of General Psychiatry».