Κίρρωση του ήπατος: Με ένα «στυλό» θα γίνεται πρώιμη διάγνωση

Μια νέα διαγνωστική συσκευή η φιλοσοφία της οποίας βασίζεται σε ένα εργαλείο που μετρά την… ωρίμανση των τυριών, μπορεί να ανιχνεύσει την κίρρωση του ήπατος. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η διάγνωση γίνεται πολύ πιο έγκαιρα και με μεγαλύτερη αξιοπιστία σε σύγκριση με τα υπάρχοντα τεστ, γεγονός που μπορεί να σώσει πολλές ζωές. 

Είναι αξιοσημείωτο ότι η κίρρωση του ήπατος μπορεί να παραμείνει «σιωπηλή» και «κρυφή» από πέντε ως και 20 έτη προτού δώσει οποιοδήποτε σύμπτωμα, όπως η απώλεια βάρους, η κόπωση και ο ίκτερος. 

Τώρα το νέο τεστ μπορεί να δείξει την κίρρωση σε πολύ πιο πρώιμο στάδιο, όταν το ήπαρ του ασθενούς δεν έχει ακόμη παρουσιάσει σοβαρή βλάβη. Πρόκειται για ένα μη παρεμβατικό εργαλείο (portable transient elastogram) που αποτελείται από μια ράβδο η οποία μοιάζει με στυλό και χρησιμοποιεί υπερηχητικούς παλμούς προκειμένου να μετρηθεί η ελαστικότητα του ηπατικού ιστού. Αυτό γίνεται μέσω της μέτρησης των ηχητικών κυμάτων που αποστέλλονται στον ηπατικό ιστό και γυρνούν πίσω – οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της σκληρότητας του ιστού.

Όταν το ήπαρ εμφανίζει πρόβλημα γίνεται λιγότερο ελαστικό καθώς ουλώδης ιστός αντικαθιστά τα φυσιολογικά ηπατικά κύτταρα. Μια παρόμοια τεχνική χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ωρίμανσης των τυριών. 

Σε δοκιμές σε 12.000 ασθενείς στο Νότιγχαμ που εθεωρείτο ότι αντιμετώπιζαν κίνδυνο εμφάνισης κίρρωσης, η συσκευή εντόπισε το 85%-90% των περιπτώσεων τη στιγμή που οι συμβατικές εξετάσεις αίματος εντόπισαν μόλις το 30%, αυξάνοντας έτσι τα ποσοστά διάγνωσης κατά 200%. 


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης