Θεαματική αύξηση της παιδικής μυωπίας (και λόγω... υπολογιστών)

Η δραστική μείωση του χρόνου που περνούν τα παιδιά έξω από το σπίτι και κάτω από το φως του ήλιου φέρεται να είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες της «μυωπικής επιδημίας», την οποία διαπιστώνουν οφθαλμίατροι σε όλες τις ΗΠΑ. 

Η προδιάθεση για μυωπία εξαρτάται από γενετικούς αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Τα παιδιά με έναν ή και δύο μύωπες γονείς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν μυωπία. Παρότι, όμως, τα γονίδια απαιτούν πολλές γενιές για να μεταβληθούν, τα ποσοστά παιδιών με την πάθηση αυτή έχουν αυξηθεί κατά 42% από το 1970 μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά, από την πλευρά του, ότι περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Γης θα χρειάζεται γυαλιά μέχρι το 2050.

Ιατρική έρευνα του 2020 στον Καναδά έδειξε ότι οκτάχρονα παιδιά δαπανούσαν περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνες για ψυχαγωγία, χωρίς να υπολογίζονται οι ώρες στον υπολογιστή για τα σχολικά μαθήματα.

Τα ποσοστά μυωπίας αυξήθηκαν σημαντικά στις ηλικίες έξι έως οκτώ ετών, με τα παιδιά να καταγράφουν πολύ χειρότερες επιδόσεις σε οφθαλμικά τεστ σε σχέση με το 2015. Την ίδια ώρα, στα παιδιά αυτά δεν καταγράφηκε υποχώρηση των διανοητικών δεξιοτήτων.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης