Θα κάνουμε εμβόλια για όλους τους ιούς, κάθε 2-3 χρόνια

Η πανδημία COVID-19 υποχρέωσε την Επιστήμη σε κάτι ανεπανάληπτο: ένα χρόνο μετά την έναρξή της αναπτύχθηκαν εμβόλια για την αντιμετώπισή της που ήδη χορηγούνται στον πληθυσμό και τα οποία εκτιμάται ότι μέσα στο καλοκαίρι θα επιτρέουν επιστροφή στην κανονικότητα.

Φαίνεται, πως τα εμβόλια αυτά, όπως και ο ίδιος ο ιός, ήρθαν για να μείνουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, το πιθανότερο σενάριο είναι να πρέπει να επαναλαμβάνονται σε τακτική βάση προκειμένου να ζήσουμε με τον SARS-CoV-2 χωρίς περιορισμούς.

Ολα θα κριθούν από τον χρόνο διάρκειας της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια και τις ενδεχόμενες μεταλλάξεις του ιού, με το πιο αισιόδοξο σενάριο να είναι ότι οι εμβολιασμοί θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 2-3 χρόνια.

Πριν από την COVID-19 κυκλοφορούσαν ευρέως τέσσερις κορωνοϊοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα και επιστρέφουν κάθε χρόνο. Οι ιοί, δεν ειναι μακροχρόνια ανοσία έναντι αυτών. Το ίδιο ισχύει και με τον SARS-CoV-2.

Ωστόσο, οι κορωνοϊοί κάνουν συνεχώς μεταλλάξεις. Οι περισσότερες δεν επιφέρουν σημαντική αλλαγή στον ιό. Κάποιες όμως τον αλλάζουν είτε θετικά για εμάς είτε αρνητικά. Αυτό που γνωρίζουμε για τα εμβόλια που κυκλοφορούν είναι ότι μάλλον καλύπτουν τις σημαντικές μεταλλάξεις που ήδη παρατηρούνται.

Το βρετανικό και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος φαίνεται να καλύπτονται. Δεν σημαίνει όμως ότι αυτό θα ισχύει και για μελλοντικά μεταλλαγμένα στελέχη. Η εκτίμηση λοιπόν είναι ότι θα χρειάζεται τακτικός εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού. Τώρα, εάν θα είναι κάθε χρόνο, κάθε δύο χρόνια ή περισσότερο.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης