Η Όμικρον μοιάζει να οδηγεί προς το τέλος της πανδημίας

Λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει το πολύ δύσκολο 2021, το ερώτημα των περισσοτέρων είναι εάν θα επιβεβαιωθούν οι προ της εμφάνισης του «Ομικρον» προβλέψεις των ειδικών επιστημόνων ότι από τα μέσα του 2022 και μετά μπορεί να δούμε το τέλος της πανδημίας του SARS-CoV-2, με τον ιό να αποκτά πιο ενδημικά χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Θεοκλής Ζαούτης, μιλά για το καλό σενάριο που αναφέρεται από αρκετούς επιστήμονες στο εξωτερικό: να υπάρξει με το «Ομικρον» μια γρήγορη ανοσοποίηση του πληθυσμού έναντι του SARS-CoV-2 με ένα πιο ήπιο στέλεχος.

Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή, η γρήγορη εξάπλωση του «Ομικρον», ακόμα και αν προκαλεί πιο ήπια νόσηση, μπορεί να οδηγήσει σε μια ταχύτατη υπερφόρτωση του συστήματος υγείας. «Εάν έχεις πολλά κρούσματα μαζί, κάποιοι θα νοσήσουν πιο σοβαρά, και εάν όλοι μαζί αναζητήσουν υπηρεσίες υγείας, θα πιεστεί απότομα το ΕΣΥ. Ετσι, το καλύτερο σενάριο θα είναι όχι μόνο να είναι πιο ήπιο το νέο στέλεχος, αλλά και να μπορούμε να ελέγξουμε τη διασπορά του», επισημαίνει ο κ. Ζαούτης.

Πάντως, για την αποφυγή της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού, οι ειδικοί μας καλούν να μην ξεχνάμε τη σωστή χρήση μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων, τον πολύ καλό αερισμό των κλειστών χώρων και εάν είναι δυνατόν τον περιορισμό των επαφών.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης