Η υπέρταση δεν είναι υποκείμενο νόσημα (Είναι όμως οι πιθανές βλάβες της) - Πως την μειώνεις στα φυσιολογικά επίπεδα

Η υπέρταση δεν είναι υποκείμενο νόσημα σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού σύμφωνα με την ιατρό κυρία Κοτανίδου, η οποία μίλησε σχετικά σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ.

Μάλιστα αν αυτή είναι και ρυθμισμένη τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, όπως εξήγησε η ιατρός, πρόβλημα μπορεί να είναι βλάβες που έχει επιφέρει η υπέρταση σε όργανα (συνήθως σε καρδιά, νεφρούς, μάτια).

Σημειωτέον ότι η υπέρταση έχει το 36% άνω των 35 ετών και το 70% άνω των 60 ετών. Εξ αυτών, ένας μεγάλος αριθμός δεν το γνωρίζει και δεν κάνει την πρέπουσα (μόνιμη) αγωγή. Ας είναι λοιπόν ο κορωνοϊός η αφορμή να μετρηθούν όλοι! 

Αυτό συμβαίνει γιατί η  υπέρταση συνήθως δεν έχει συμπτώματα. Όμως κάποιες φορές έχει και αυτά μπορεί να είναι σύγχυση, βαρυ κεφάλι, κόπωση. 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία (AHA), όταν η πίεση ξεπερνά αυτό το όριο των 120/80 mmHg είναι εξαιρετικά αυξημένος ο κίνδυνος για έμφραγμα, νεφροπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιοοφθαλμοπάθεια και νοητική κατάπτωση.

Η Δρ Ναόμι Φίσερ, γιατρός στο νοσοκομείο Brigham and Women's Hospital της Βοστώνης και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, βεβαιώνει ότι «είναι τεκμηριωμένο ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι δυνατό να ρίξουν την πίεση όσο και τα χάπια ή κάποιες φορές και περισσότερο».

ΠΩΣ ΤΗΝ ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ

Η πιο σημαντική ενέργεια για να μειώσουμε την πίεση είναι η ελάττωση του σωματικού βάρους, η οποία εκτός από τη μείωση της πίεσης φέρει και άλλα πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό.

Η μείωση της πρόσληψης του αλατιού (π.χ. να μην υπάρχει αλατιέρα στο τραπέζι) ελαττώνει το επίπεδο της πίεσης και βελτιώνει τη δράση των αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Απαραίτητη είναι η περιορισμένη λήψη αλκοολούχων ποτών σε δύο ποτά την ημέρα για τους άντρες και σε ένα για τις γυναίκες.

Τέλος, η άσκηση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας (π.χ. περπάτημα με γρήγορο ρυθμό για μισή ώρα) θα βελτιώσει όχι μόνο την πίεση αλλά και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως την αυξημένη χοληστερίνη και το σάκχαρο.

Είναι αυτονόητο ότι το κάπνισμα απαγορεύεται στα υπερτασικά άτομα όχι διότι ανεβάζει την πίεση, αλλά γιατί πολλαπλασιάζει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ο καφές δεν ανεβάζει την πίεση στα άτομα που τον έχουν συνηθίσει και έτσι η λογική χρήση του δεν απαγορεύεται.

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, τα πορτοκάλια μειώνουν την πίεση, διότι περιέχουν κάλιο, με αποτέλεσμα να είναι τροφή ωφέλιμη για τους υπερτασικούς.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης