Η νοηματική γλώσσα σε λέξεις

νοηματική γλώσσα

Ενα έξυπνο λογισμικό το οποίο «μεταφράζει» τις κινήσεις της νοηματικής γλώσσας απευθείας σε γραπτές λέξεις ανέπτυξαν σκωτσέζοι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν, η καινοτόμος τεχνολογία η οποία θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην επικοινωνία των κωφών, πιθανότατα θα είναι διαθέσιμη σε περίπου έναν χρόνο. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν, αναμένεται να βοηθήσει τα άτομα αυτά να επιτύχουν ακόμη και στον επαγγελματικό χώρο καθώς θα τους επιτρέπει να επικοινωνούν ελεύθερα με τους γύρω τους, χωρίς αυτοί να χρειάζεται να είναι γνώστες της νοηματικής.

Ο ηλεκτρονικός «μεταφραστής» βασίζεται σε μια κάμερα η οποία καταγράφει αρχικά τις κινήσεις των χεριών του χρήστη. Τα δεδομένα αυτά στη συνέχεια, αποστέλλονται σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή όπου το ειδικό λογισμικό αναλαμβάνει τη «μετάφραση» των κινήσεων σε λέξεις.

Ο δρ Ερνέστο Κομπατάντζελο, λέκτορας πληροφορικής και ιδρυτής του τεχνοβλαστού του πανεπιστημίου, Technabling, που βρίσκεται πίσω από το όλο εγχείρημα εξηγεί:

Ενα από τα πλέον καινοτόμα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι το γεγονός ότι επιτρέπει στα άτομα που “μιλούν” τη νοηματική να αναπτύσσουν δικές τους κινήσεις χεριών οι οποίες θα εκφράζουν συγκεκριμένους όρους που πρέπει να έχουν στο λεξιλόγιό τους (π.χ. λόγω δουλειάς), αλλά τους οποίους μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να εκφράσουν μέσω της βρετανικής νοηματικής γλώσσας (BSL)

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να μετατρέψουν το βασικό λογισμικό «μετάφρασης» της νοηματικής γλώσσας, γνωστό και ως Portable Sign Language Translator (PSLT), σε μια εύχρηστη εφαρμογή που θα μπορεί να συνοδεύει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λάπτοπ, ταμπλέτες, smartphones και άλλες φορητές συσκευές.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης